Mjuka kardemummabullar med vaniljkräm är en utsökt kombination. Bullarna blir extra saftiga av vaniljkrämen. Av samma deg kan du även göra klassiska kanelbullar. MUMS!
Ca 25-30 st
150 g smör rumsvarmt
5 dl mjölk
50 g (1 pkt) jäst
1 dl strösocker eller vit baksirap
1 msk mortlade kardemummakärnor
Ca 12-14 dl Manitoba Cream Mjöl (en mjölsort som ger dig saftigare bullar, finns i välsorterade matvarubutiker bredvid de vanliga mjölsorterna. Du kan även ta vetemjölspecial om du inte hittar Manitoba)
Fyllning 1:
150 g smör
1,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
Fyllning 2:
4 dl mjölk
11 msk snabbvispad vaniljsås pulver (marsans)
1 tsk vaniljsocker
Pensling:
Uppvispat ägg
Pärlsocker (eller smält smör och strösocker)
FLER RECEPT PÅ BULLAR:
Kardemummabullar med mandelmassa
Saftiga kanelbullar
Rimbobullar
Solskensbullar
Norska skolbullar
Smördegsbullar
Vaniljbullar
Gör såhär:
Lös upp jästen med ljummen mjölk. Tillsätt smöret i bitar, socker/sirap och kardemumma. Häll mjöl i bunken och börja knåda långsamt, häll inte all mjöl på en gång utan gå på känsla. Degen ska vara smidig och lättarbetad. Arbeta degen kraftigt, cirka 5-7 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig. Tänk på att Manitoba Cream eller vetemjöl special behöver knådas och arbetas lite mer än vanlig mjöl. Täck bunken med en plastpåse och låt jäsa i 45-60 min.
Blanda samman alla ingredienser till fyllningarna i separata skålar. Låt vaniljkrämen stelna i kylen i 5 min. Häll ut degen på mjölat bord och dela i 3 delar. Kavla ut varje del till en avlång platta. Bred på fyllningen och vik sedan plattan i mitten. Kavla försiktigt och jämna till degen. Skär sedan ut långa remsor. Snurra remsorna och forma till en bulle. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, täck med bakduk och låt jäsa i 45 min.
Värm ugnen till 225°. Spritsa försiktigt vaniljkrämen mitt i varje bulle, jobba med varsamma händer så den jästa bullen inte sjunker ihop. Pensla med ägg. Du kan strö på pärlsocker nu, eller pensla bullarna med smör och socker när de är färdiggräddade. Om du ska pensla dom med smör och socker låter du bullarna svalna först. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min.
Vilka bakverk du gör!! (och matrecept också)
Det ser sååå gott ut!
Jag följer dig på Pinterest och gillar allt du gör!
Vilka underbara bullar!
Jag tänkte baka dessa men jag undrar om det går att frysa dem?
Vilka goda bullar! Jag blandade i lemond curd i fyllningen. Blev så gott mot vaniljkrämen.
Hej
Jag undrar om det står rätt i receptet i fyllning 2. Det står 11 msk pulver!!! I vanliga vaniljkräm man lägger ju 2,5 msk till 4 del mjölk. Jag har lagt 4 msk till 4 del mjölk och det blev som klister :(. Annars väldigt goda bullar!
kan man använda vanligt mjöl?