En riktig festmåltid. Utsökta kebabspett som funkar perfekt att grilla på utegrillen eller i ugnen hemma.
10 Kebabspett
Ca 750 g köttfärs (välj färs efter smak, lamm eller nöt funkar utmärkt)
Smaksättning, välj ett av förslagen:
Smaksättning 1 (vanliga kebabspett)
1 msk salt
1 tsk sjukryddor (kryddblandning från mellanöstern, finns i välsorterade butiker bredvid de vanliga kryddorna)
1 dl finhackad persilja
0,5 finhackad eller riven lök
Svartpeppar
Smaksättning 2 (för kryddiga spett)
1 pressad vitlöksklyfta
1,5 msk torkad mynta
1 dl hackad persilja
1 tsk gurkmeja
1 tsk kumminpulver (inte spiskummin)
1 msk parikapulver
1 msk salt
1 tsk svartpeppar
Gör såhär:
Välj en av smaksättningarna och blanda med färsen. Blanda inte mer än nödvändigt så färsen inte trådar sig. Trä köttet på spett. Värm ugnen till 250° med grillfunktion på, lägg spetten på en plåt, ringla olivolja på och ta in i mitten av ugnen. Funkar även att grilla spetten på utegrillen. Efter ca 10-15 min är de färdiga, servera genast. Strö gärna sumak på vid servering (en syrlig kryddblandning från Mellanöstern).
Fatoush- Libanesisk sallad med pitabröd
1 gurka
2 tomater
2 salladslök
1 knippe rädisor
1 bunte persilja
1 bunte färsk mynta
2 paprikor, gärna i olika färger
1 romansallad
4 msk olivolja
1 pressad citron
1 msk summac
1 msk salt
0,5 dl granatäppelsirap
2 pitabröd – öppna upp dem och fritera eller grilla i ugnen tills de får färg och blir knapriga, dela i bitar med händerna.
Hacka alla grönsaker och blanda samman med alla ingredienser. Toppa med pitabröd. Servera genast.
Tsatsiki
1 gurka – finhackad, ej riven
6 dl turkisk yoghurt
1 msk torkad mynta
1 msk citronsaft
1,5 tsk salt
0,5 vitlöksklyfta
Olivolja
Blanda samman alla ingredienser förutom olivoljan. Låt stå i kylen en stund. Innan servering ringlar du olivolja på. Smaklig måltid!