Kibbeh bel sonije- Köttfärspaj med bulgur

Kibbeh bel sonije är en libanesisk delikatess som kan beskrivas som köttfärspaj med bulgur. Kebbe är en fylld deg av något slag. Den kan vara gjord av ris, potatis eller bulgur, lite som de svenska kroppkakor. Man kan göra små fyllda kibbeh och fritera dem i olja. Kibbeh bel sonije är en förenklad version där man tillagar allting i en långpanna och slipper processen med att fylla en degbit i taget och sedan fritera dem. Riktigt gott att servera kebbe med tzatsiki och sallad som en hel hvudrätt eller som en sidorätt bredvid något annat gott. God vardagsmat men även en riktig festlig rätt som man gärna bjuder på vid högtider.
Fotor_14463024501339

1 långpanna, ca 6 portioner
Bulgurdegen:
6 dl fin mörk bulgur
600 g  mört köttfilé som tex oxrulle, oxfilé, lammfilé (jag har använt oxrulle, även kan ersättas med köttfärs. Tänk på att använda färskt kött av bra kvalité)
3 salladslökar eller 1 gul lök
Ca 1 dl färska myntablad eller 2 msk torkad mynta
1 tsk sjukrydda- recept finns HÄR!
0,5 tsk kumminpulver eller mortlade kumminfrön (inte spiskummin)
0,5 tsk kanel
Salt & pepper
10 g smör (kan uteslutas)
Fyllningen:
600 g köttfärs
2 gula lökar
1 tsk sjukrydda
1 tsk kumminpulver eller mortlade kumminfrön
1 tsk paprikapulver eller chilipulver
0,5 tsk kanel
1 msk sumak (syrlig orientalisk krydda, kan uteslutas)
Salt & peppar
2 dl grovhackade valnötter (kan uteslutas)
3/4 dl pinjenötter (kan uteslutas)
Garnering:
Ca 1 dl rapsolja
Tzatsiki– recept HÄR!

Gör såhär:
Blötlägg bulguren i ljummet vatten och låt stå i 20-30 min. Låt rinna av i en fintrådig sil. Lägg kött och alla de övriga ingredienser förutom kött till bulgurdegen i en matberedare. Mal några varv tills köttet blir finfördelat. Tillsätt sedan bulgur och mixa samman allting ordentligt.  Om de inte får plats kan du dela upp allting och köra det i omgångar. Tillsätt eventuellt smör (ska inte smältas) om köttet inte har mycket fett i sig. Kör några varv tills det blir en kladdig och väl blandad smet. Smaka av och krydda eller salta eventuellt mer. Täck smeten och ställ i kylen. Du kan även köra degen i en köttkvarn eller knåda den smidig en bra stund för hand.

Gör fyllningen. Finhacka löken och stek den i olja på medelvärme. Löken ska bara svettas och mjukna utan att den får för mycket färg. Tillsätt färsen och stek tills den börjar smula sig. Tillsätt alla kryddor förutom sumak och fräs lite till. Stek pinjenötterna i en separat stekpanna i olja tills de får färg (ha koll de bränns vid snabbt). Blanda sumak, pinje- och valnötter med köttfärsen. Smaka av och krydda eventuellt mer. Hit kan du förbereda alla moment och tillaga rätten vid senare tillfälle, förvara allting i kylen.

Värm ugnen till 200°. Dela degen i två delar, ena delen ska vara lite större än den andra. Smörj en långpanna med olja eller smör. Ta den mindre delen av degen och platta ut den jämn i långpannan och fördela sedan fyllningen jämnt över. Fukta händerna och platta till bitar av den andra degen över fyllningen. Pussla ihop alla bitar jämnt. Gör ett snyggt mönster med en vass kniv, du ska inte skära helt genom pajen, endast igenom det översta lagret bulgurdeg. Ringla över olja och baka sedan mitt i ugnen i ca 35-45 min. Om du tycker kebben får för mycket färg kan du sänka värmen till 175°. Serveras kall eller varm med sallad och tzatsiki.
Fotor_144629215115924

Fotor_144629218873493Fotor_14462924775147Fotor_144629252913266Fotor_144629260376493Fotor_14462926499919Fotor_144629290327243  Fotor_144629814722180Fotor_144630251634374

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close