Jag är helt såld på knäckepizza, det är så himla gott! Enkel att göra, den mättar, är nyttigare än en vanlig pizza och görs på nolltid. Brödet blir mjukt och fint efter gräddning, precis som en vanlig pizza. Du kan toppa din knäckepizza med det du vanligtvis brukar ha på pizzan. Om du har tacorester i kylen är det perfekt att göra en snabb tacoknäckepizza.
3-4 stora portioner eller 6 mindre
3 st stora runda knäckebröd (leksands brungräddade funkar utmärkt)
Tomatsås till 3 pizzor
1 vitlöksklyfta
3 msk tomatpuré
2 dl vatten
2 msk olivolja
1 msk oregano
0,5 tsk salt
1,5 tsk balsamvinäger eller 1 tsk socker
Ost:
Ca 350 g ost (du kan mixa fritt olika ostsorter)
Förslag på topping:
1. Grekisk pizza
Tomatsås, riven ost och fetaost
Soltorkad tomat, oliver, paprika och oregano
2. Pizza med tomat och mozzarella
Tomatsås, riven ost och mozzarella
Lök, färsk tomat, basilika
Ruccola och balsamico
Gör såhär:
Börja med tomatsåsen. Fräs vitlöken snabbt i olivoljan några sekunder. Lägg i tomat och fräs den med en stund. Blanda i övriga ingredienserna och låt puttra långsamt i 10 min utan lock, rör om då och då. Låt svalna.
Värm ugnen till 200°. Lägg knäckebrödet på en plåt med bakplåtspappaer. Bred tomatsås över brödet, strö på riven ost och toppa med önskad fyllning. Baka mitt i ugnen i 10 min. Ta ut och strö på oregano, basilika eller ruccola. Ringla eventuellt på balsamico och servera genast. Till den grekiska pizzan är det gott att servera tsatsiki bredvid. Recept på pizzasallad hittar du HÄR!
Supergott!
Jag testade ”grekiska” pizzan till oss vuxna och gjorde en ”vesuvio” till barnen. Alla blev mätta och nöjda.