En ljuvlig cheesecake med en knäckig smak. Krispigt täcke med krämig fyllning ….. mmmmm! Den är himmelsk.
Kakdegen:
200 g smält smör
2 dl råsocker
0,5 dl socker
1 ägg
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
3 dl vetemjöl
2 tsk majsstärkelse
1 tsk bakpulver
3 dl havregryn
Fyllning:
200 g färskost
1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
200 g vit choklad
Topping:
3 dl bär
Gär såhär:
Värm ugnen till 180°. Börja med att göra kakdegen. Vispa smör och socker i ca 2 minuter. Tillsätt ägg och vaniljsocker, och vispa lite till. Blanda bakpulver, majsstärkelse, mjöl, och kanel i en separat skål och vispa sedan i dem i smörsmeten, vispa inte mer än nödvändigt. Blanda slutligen i havregrynen, det blir en tjock deg, lite som kaksmulor. Klä e form med bakpapper och smörj sidorna med smör, ca 28 cm. Tryck halva kakdegen jämnt i kakformens botten, spara hälften till garnering. Lägg resterande kakdeg i kylen under tiden du gör fyllningen.
Gör fyllningen. Vispa ägg, färskost och socker tills de blandas väl. Värm den vita chokladen över vattenbad och blanda sedan ordentligt i färskosten. Häll smeten över kakdegen i formen. Strö bären jämnt över smeten och avsluta med resterande kakdegen. Grädda mitt i ugnen i ca 30 min. Ta ut och låt kallna helt i rumstemperatur, ställ sedan i kylen i minst 2 timmar så den stelnar. Öppna formen när kakan är helt kall. Den är ganska söt, servera gärna med lite färska bär.
Vad gott det låter med den knäckiga toppingen till den krämiga cheesecaken! Men jag är inte så förtjust i choklad, varken vit eller brun. Vad kan jag ersätta chokladen i receptet med?
Testa Honung eller sirap istället.