Köfte- Turkiska biffar med paprikasås och tarator

Köfte är kryddiga biffar som kan tillagas och smaksättas på många olika sätt. De kan formas till runda köttbullar, avlånga biffar, grillas på spett eller göras som runda platta biffar. Smaksättningen kan varieras efter smak med allt från mynta, paprikapuré, chili, vitlök till olika kryddor. Grundreceptet på turkiska köfte är lammfärs, ströbröd, riven lök och spiskummin. Bikarbonat tillsätter man för att göra biffarna extra saftiga. Sen kan du själv välja kryddsättning och form på dem. Jag servera mina biffar med en läcker paprikasås som påminner om ajvar och tarator som är en yoghurtsås med tahini. Här kommer min variant på köfte. Gott!
8

6 portioner köfte
Biffarna:
600 g köttfärs (gärna lammfärs)
1 dl ströbröd
1 ägg
1 riven lök
1 liten bunte finhackad persilja
0,5 tsk bikarbonat (gör biffarna saftiga)
0,5 tsk spiskumminpulver 
1 tsk chili- eller paprikapulver
Salt & peppar
Recept på såserna- skrolla längre ner på sidan
Recept på pitabröd hittar du HÄR!
Recept på tomatbulgur hittar du HÄR!

Recept på cevapi hittar du HÄR!

Gör såhär:
Blanda alla ingredienserna till biffarna och låt smeten stå i kylen minst 1 timme (gärna 4-5 timmar) så smakar biffarna ännu godare. Forma till biffar med fuktiga händer, hetta upp olja i en stekpanna och stek dem ca 5-6 min på varje sida, tills de inte längre är råa inuti. Recept på såser till hittar du nedan.

Tarator- tahinisås
8 msk tahini (sesampasta)
3 dl vanlig mild yoghurt
1 pressad citron
¼ vitlöksklyfta (kan uteslutas eller tillsättas mer om man vill ha en skarpare vitlökssmak)
1 tsk salt
0,5 dl finhackad persilja
Gör såhär:
Blanda tahini, salt, citron och vitlök i en skål. Vispa med en handvisp eller gaffel tills den blir en fast massa. Lägg i yoghurt och blanda ordentligt, gärna med en stavmixer. Ställ i kylen i ca 30 min innan servering. Om du tycker att såsen är för tjock så kan du späda ut den med lite vatten. Blanda persilja i såsen precis innan servering.
19

Paprikasås:
10 st röda spetspaprika
2-3 msk granatäppelsirap
1 dl vatten
2 msk finhackad persilja
Gör såhär:
Lägg paprikorna på ett ugnsgaller och grilla mitt i ugnen på högsta värme tills skalet svartnar, ca 10-15 min. Låt svalna under lock i en skål. Skala sedan och kärna ur. Finhacka paprikaköttet. Hetta upp 1 msk olja i en stekpanna och fräs paprikan 1 minut. Tillsätt granatäppelsirap och vatten, låt puttra utan lock ca 10-15 min. Smaka av med salt & peppar och garnera med finhackad persilja. Servera kall eller varm. Gillar du hetta kan du tillsätta chili.
Kafta

18

Join the Conversation

  1. Elizabeth says:

    Hej!

    Är Bikarbonat samma sak som bakpulver?

    /Ellie

    1. Zeina Author says:

      Nej bikarbonat har mer “kraft” i sig än bakpulver 🙂

  2. Mathilda says:

    Hej ! Granatäppelsirapen finns den på Coop eller Ica?
    Nu ska jag överraska min fästman med massa gott

    1. Zeina Author says:

      Hej!
      Ja den har jag sett på både Coop och Ica. Kul att du ska överraska din fästman. Hoppas att han blir nöjd. Kram och lycka till

  3. Hur gör man tomatbulgur?

  4. Helena says:

    går det att använda fläskfärs istället för kött- eller lamm?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close