Koreansk köttfärslimpa

Receptet på mina koreanska köttbullar är väldigt populärt på bloggen. För att göra livet lite enklare för er när ni står i köket har jag gjort en twist på rätten. Istället för att stå och forma små köttbullar kan du göra en stor maffig köttfärslimpa. Hur enkelt som helst och superläckert! Servera gärna med gröna bönor och ris.

6 portioner
Köttfärslimpan:

1 kg köttfärs (läs tips nedan)
2 st finhackade salladslökar
1 msk riven ingefära
3 st pressade vitlöksklyftor
1 dl ströbröd
1 ägg
1 tsk chilipulver (valfritt)
Salt & peppar
Olja till stekning
Ca 150 g haricot verts eller sockerärtor
Såsen:
1 vitlöksklyfta
3-4 st skivor färsk ingefära
Ca 3/4 dl japansk soja (du kan minska mängd och ersätta det med vatten om du vill ha en mild sojasmak)
1 dl vatten
2 msk brunt farinsocker
2 msk chilisås (läs tips nedan)
2,5 tsk majsstärkelse
Serveringsförslag:
Jasminris
Salladslök & sesamfrön till garnering
Lime, koriander

TIPS! Vanligtvis har man fläskfärs till koreanska köttbullar. Jag har använt lammfärs eftersom det har hög fetthalt och då får jag en saftig köttfärslimpa. Du kan fritt välja färs efter smak. Även formbar vegofärs funkar alldeles utmärkt. Välj vilken chilisås du vill. Om du vill ha hetta kan du tex välja gochujang, sambal oelek eller sriracha. Om du vill ha en mild sås kan du ersätta chili mot ketchup eller mild chilisås.

Recept på koreanska köttbullar hittar du HÄR! klassisk köttfärslimpa HÄR! och kebablimpa HÄR!

Gör såhär:
Värm ugnen till 200°, över och undervärme. Blanda samman alla ingredienser till köttfärslimpan. Lägg färsen i en ugnsform och forma en köttfärslimpa. Försök att få köttfärslimpan så fin och slät som möjligt utan massa sprickor. Baka mitt i ugnen i ca 30-35 min. Under tiden förbereder du såsen.

Skiva vitlök och ingefära till såsen och stek i olja i ca 2-3 min. Blanda resterande ingredienser till såsen i en liten skål, vänd ner i stekpannan och koka upp under omrörning. Såsen kommer snabbt att bli tjock i konsistensen. Låt småputtra i ca 1 min. Dra sedan bort från värmen.

Ta ut köttfärslimpan från ugnen, pensla med såsen. Lägg resterande sås i ungsformen runt om köttfärslimpan. Lägg gröna bönor i formen. Baka köttfärslimpan i ytterligare ca 10 min.

Ta ut från ugnen och låt sedan köttfärslimpan vila i ca 10 min. Garnera med salladslök, sesamfrön och koriander. Servera med jasminris och pressa gärna lime över vid servering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close