Köttbullar

Hemmagjorda köttbullar är det bästa som finns! Jag tillagar dem i ugnen, blir inget os och man slipper stå och steka. De blir super goda. Av skyn gör jag en läcker gräddsås. GOTT! Perfekta att frysas in och ta fram när det är dags att äta.

8 portioner köttbullar
1 kg köttfärs av valfri sort (jag använder nöt)
1,5 dl mjölk eller grädde
1 dl ströbröd
1 ägg
1 tsk dijonsenap
1 lök
2 msk kinesisk soja eller fond
1,5 tsk salt
1 tsk malen kryddpeppar
Serveringsförslag:
Pressgurka– recept HÄR!
Gräddsås- recept finns, skrolla ner på denna sida

Gör såhär:
Finhacka löken, stek i olja och en klick smör tills den får färg. Ställ åt sidan och låt kallna. Blanda ströbröd och mjölk i en skål, låt svälla i 10 min. Blanda sedan samman alla ingredienser ordentligt och låt stå i 15 min. Fukta händerna och rulla köttbullar. Lägg på en plåt. Värm ugnen till 200°. Ta in plåten mitt i ugnen och låt bakas i ca 20 min, tiden varierar beroende på hur stora köttbullar du har rullat. Öppna ugnen och skaka plåten så köttbullarna vänds och steks runt om efter halva tillagningstiden.

Gräddsås
2-3 msk steksky från köttbullarna (kan bytas ut mot 20 g smör)
2 msk mjöl
5 dl grädde
2-3 msk kinesisk eller japansk soja (beroende på hur salt du vill ha smaken)
Valfri smaksättning:
1 msk senap
1-2 msk svartvinbärsgelé
2 msk äppelmos
1 msk fond

Blanda mjölet och stekskyn tillsammans i en kastrull. Fräs försiktigt mjölet några sekunder under omrörning. Blanda i grädde, soya och koka upp under omrörning. Låt sjuda långsamt 2-3 min. Tillsätt eventuellt en av smaksättningarna eller behåll såsen utan det. Rör om och låt sjuda 1 min. Klart!

Join the Conversation

  1. Christel says:

    Hej Zeina!
    Smörjer du plåten innan köttbullarna skall in i ugnen?

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Nej jag smörjer inte plåten 🙂

  2. hej, hur många lök?

    1. såg precis att det står 1 lök 🙂

      1. Zeina Author says:

        Japp 😀

  3. Hej
    Kan man frysa köttbullarna innan eller efter gräddningen?
    Med vänlig hälsning, Mire

    1. Zeina Author says:

      Efter gräddning 🙂 Kram /Zeina

  4. Zainab says:

    Hej 🙂
    Kan man använda mjöl om man inte har ströbröd hemma ?

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Du kan skippa ströbröd helt och tälja receptet som vanligt 🙂 mjöl behöver du inte heller. Lycka till

  5. Khadra says:

    Hej zeina!
    Jag la in min köttfärs röra i frysen blev för mycket. Kan man göra det? Såg nu i efterhand att du skrev att man ska frysa köttbullarna efter gräddning. 🙁

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Om färsen var färsk så går det bra /Zeina

      1. Khadra says:

        Dem var frysta räknas det som färskt?

        1. Zeina Author says:

          Köttfärs som har varit fryst och tinats upp en gång ska helst inte frysas igen.

    2. Ghania says:

      Hej Zeina!
      Tack för att du gör min vardag lite härligare med dina underbara recept

      Jag har en fråga, undrar varför mina kötbullar aldrig blir så lena och släta som de du visar på bilden och som man brukar handla frysta. Mina ser alltid så “hemmagjorsa” ut. Vad gör jag för fel?! Trots att jag följde ditt recept till punkt och pricka gick det inte an

      Se bild: https://i.imgur.com/QkII733_d.webp?maxwidth=640&shape=thumb&fidelity=medium

      1. Minou says:

        Här kommer lite tips! Använd alltid finmalen kall köttfärs och gärna havregryn i stället för skorpmjöl. Testa att riva löken riktigt fint i stället för att hacka och bryn före användningen. Rulla bullarna med fuktiga händer. Bryn bullarna på hög värme och sänk sedan till medelvärde tills de blir färdiga. Kanske blev dina köttbullar mer kokta än stekta om värmen var för låg? Hur som helst, det är smaken som är viktigast tycker jag! Formen kommer med träning.

    3. Daniela says:

      Hej! Mina köttbullar smakade bara soja ska det verkligen vara 2 msk och inte 2 tsk?

  6. Delin says:

    Hej! Vilken sorts fond använder man till gräddsås? I vissa recept står det bara fond men jag är inte van vid att laga med fond, hade varit tacksam för liten förklaring. Du e grym!

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Jag har använt soja i mina köttbullar. Tack så hjärtligt, du är grym du med 😀 Kram

  7. Britt-Marie says:

    dom är jättegoda, bara liii
    te annorlunda än mina men det lilla gjorde susen! smarriga!

  8. Anneli says:

    Tack för ett toppenrecept igen!
    Jag har haft gott om tid idag så jag har stekt köttbullarna i stekpannan i rapsolja och smör. Fantastisk konsistenst, mjuka och saftiga köttbullar. Hade varken kinesisk soja eller fond hemma, tog en extra tsk salt, funkar bra! Tog lite extra dijon istället. Och i gräddsåsen hade jag en buljongtärning.
    Tack Zeina, du är så pålitlig. Älskar allt jag lagat efter dina recept!

  9. Hej Zeina, kan jag lägga färdigfärsen i kylen en stund innan jag börjar rulla och steka dom? Eller dom måste stekas direkt efter man blandat ihopa allting?

    Tack!

  10. Minou says:

    Bra recept på “mammas köttbullar”! Zeina, du är matmamma i kvadrat! Min mamma använde havregryn i st för ströbröd i smeten. Det tycker jag är riktigt gott och ger en grövre koncistens som jag tycker om. Man kan mixa havregrynen lite om man vill. Till såsen använder jag “brun” majsredning. Det blir en god sås trots att mjölet inte ska brynas men där behövs soja som krydda.

  11. Anneli says:

    Jag tyckte kryddningen blev för ”klen” när jag följde receptet. Använde fond men fick lägga till både mer salt och kryddpeppar och senapen kändes inte överhuvudtaget!

  12. Josef Doukkali says:

    Jag blandade lite detta recept med vilan i kylen från ditt recept på cevapi… Det blev mycket bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close