Köttbullar i gräddsås

Detta är något av det godaste jag vet. Saftiga köttbullar i gräddsås serverade med kokt potatis, rårörda lingon och pressgurka…. gaaahhh så gott! Recept på pressgurka hittar du HÄR!

6 portioner
Köttbullarna:
1 kg köttfärs av valfri sort (jag använder nöt)
2 dl mjölk
1 dl ströbröd
1 ägg
1 tsk dijonsenap
1 lök
Salt & peppar
Smör till stekning
Gräddsås:
Stekskyn från köttbullarna
2 msk mjöl
5 dl grädde
Ca 2-3 msk soja
Valfri smaksättning i såsen:
1 msk senap
1-2 msk svartvinbärsgelé
2 msk äppelmos
1 msk fond

Gör såhär:
Börja med köttbullarna. Finhacka löken, stek i olja och en klick smör tills den får färg. Ställ åt sidan och låt kallna. Blanda ströbröd och mjölk i en skål, låt svälla i 10 min. Blanda sedan samman alla ingredienser ordentligt och låt stå i 15 min. Fukta händerna och rulla köttbullar. Hetta upp en rejäl klick smör och stek köttbullarna tills de får färg. Ta ut från stekpannan och ställ åt sidan.

I samma stekpanna som du har stekt köttbullarna (tvätta inte ur den) tillsätter du mjöl. Fräs försiktigt mjölet några sekunder under omrörning. Blanda i grädde, soja och koka upp under omrörning. Låt sjuda långsamt i 5 min. Tillsätt eventuellt en av smaksättningarna eller behåll såsen utan det. Rör om och låt sjuda 1 min. Häll i köttbullarna och låt dem få puttra med i såsen i ca 5-6 min.

Servera köttbullarna med önskat tillbehör. Vi åt kokt potatis, rårörda lingon och pressgurka bredvid.

Join the Conversation

  1. Hej hur mycket salt har du i köttbullsmeten? Framgår inte.

    1. Speedy Gonales says:

      Allt efter Behag

  2. Anonym says:

    Den bästa köttbullssmet jag gjort, så lätt att rulla. Gott och väldigt uppskattat av familjen, som alltid när vi provar nå av dina recept . Nu har jag ställt in en deg till Lepinjabröd i kylen så blir det kycklingkebab i morrn! Spännande, har inte bakat lepinja innan. Tac Zeina för all inspiration!

  3. Veronica says:

    Godaste köttbullarna ever. Hela familjen totalt älskar denna maträtt

  4. Minou says:

    De som äter fläskkött kan gärna ta blandfärs till köttbullarna. Då blir de extra saftiga. Samma gäller för t ex kåldolmar.

  5. Zahra says:

    Jag undrat om man kan använda panko istället för ströbröd?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close