Detta är något av det godaste jag vet. Saftiga köttbullar i gräddsås serverade med kokt potatis, rårörda lingon och pressgurka…. gaaahhh så gott! Recept på pressgurka hittar du HÄR!
6 portioner
Köttbullarna:
1 kg köttfärs av valfri sort (jag använder nöt)
2 dl mjölk
1 dl ströbröd
1 ägg
1 tsk dijonsenap
1 lök
Salt & peppar
Smör till stekning
Gräddsås:
Stekskyn från köttbullarna
2 msk mjöl
5 dl grädde
Ca 2-3 msk soja
Valfri smaksättning i såsen:
1 msk senap
1-2 msk svartvinbärsgelé
2 msk äppelmos
1 msk fond
Gör såhär:
Börja med köttbullarna. Finhacka löken, stek i olja och en klick smör tills den får färg. Ställ åt sidan och låt kallna. Blanda ströbröd och mjölk i en skål, låt svälla i 10 min. Blanda sedan samman alla ingredienser ordentligt och låt stå i 15 min. Fukta händerna och rulla köttbullar. Hetta upp en rejäl klick smör och stek köttbullarna tills de får färg. Ta ut från stekpannan och ställ åt sidan.
I samma stekpanna som du har stekt köttbullarna (tvätta inte ur den) tillsätter du mjöl. Fräs försiktigt mjölet några sekunder under omrörning. Blanda i grädde, soja och koka upp under omrörning. Låt sjuda långsamt i 5 min. Tillsätt eventuellt en av smaksättningarna eller behåll såsen utan det. Rör om och låt sjuda 1 min. Häll i köttbullarna och låt dem få puttra med i såsen i ca 5-6 min.
Servera köttbullarna med önskat tillbehör. Vi åt kokt potatis, rårörda lingon och pressgurka bredvid.
Hej hur mycket salt har du i köttbullsmeten? Framgår inte.
Allt efter Behag
Den bästa köttbullssmet jag gjort, så lätt att rulla. Gott och väldigt uppskattat av familjen, som alltid när vi provar nå av dina recept . Nu har jag ställt in en deg till Lepinjabröd i kylen så blir det kycklingkebab i morrn! Spännande, har inte bakat lepinja innan. Tac Zeina för all inspiration!
Godaste köttbullarna ever. Hela familjen totalt älskar denna maträtt
De som äter fläskkött kan gärna ta blandfärs till köttbullarna. Då blir de extra saftiga. Samma gäller för t ex kåldolmar.
Jag undrat om man kan använda panko istället för ströbröd?