Köttbullelimpa! Alltså köttfärslimpa gjord av en klassisk köttbullesmet. Istället för att rulla köttbullar gjorde jag en maffig köttfärslimpa som jag tillagade i ugn med brysselkål och lök. Till detta serverades gräddsås och ugnsbakad potatismos. Festligt och supergott!
8 port
1 kg färs av valfri sort (kött eller formbar vegofärs)
1 gul lök
1,5 dl mjölk eller grädde
1 dl ströbröd
1 ägg
2 tsk dijonsenap
1 tsk malen kryddpeppar
Övriga ingredienser:
800 g brysselkål
2 rödlökar
Olivolja
Örtsalt
Vatten
Örter till garnering
Smör till stekning
Gräddsås:
5 dl grädde
3 msk japansk soja
1 msk dijonsenap (går att utesluta)
1 msk majsstärkelse eller vetemjöl
Serveringsförslag:
Duchessepotatis
Gör såhär:
Finhacka löken, stek i smör tills den får färg. Ställ åt sidan. Blanda ströbröd och mjölk i en skål, låt svälla i 10 min. Blanda sedan samman alla ingredienser till köttfärslimpan. Forma en köttfärslimpa på en ugnsplåt. Försök att få köttfärslimpan så slät och sprickfri som möjligt. Det gör du lättast om du fuktar händerna samtidigt som du formar limpan.
Värm ugnen till 200°, över och undervärme. Dela brysselkål i halvor, rödlök i klyftor och lägg på plåten runtom limpan. Ringla lite olivolja över allting, strö örtsalt över brysselkål och lök. Tillaga mitt i ugnen i ca 50-60 min. Häll lite vatten, ca 1 dl, i plåten efter halva tillagningstiden. Strö på örter och servera!
Gräddsåsen: Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt såsen puttra på medelhög värme i ca 3-4 min.
65v333