Blomkålshuvud med tahinasås

Vilken fest för smaklökarna och ögat! Vackert och läckert blomkålshuvud inspirerat av libanesisk fisk som jag har lagat HÄR! med lax. Laxen är en favorit på bloggen och jag ville testa att veganisera den. Vilken fullträff! Libanesisk chilipotatis passar perfekt bredvid.

6 portioner
Blomkålshuvudet:
1 blomkålshuvud, Ca 1,2 kg
1 tsk spiskummin
1 tsk cayennepeppar (kan uteslutas om man inte vill ha hetta)
0,5 tsk paprikapulver
1 citron
3 msk olivolja
Salt & peppar
Tahinasås:
¾ dl ljus tahina (lite mindre än en dl. Läs tips nedan)
1 dl havreyoghurt eller turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
1 citron
0,5 tsk salt
Persiljesallad:
Ca 2 dl finhackad persilja
1 röd paprika
1-2 st röda chili (valfritt)
0,5 rödlök
1 citron
1 msk sumak (syrlig krydda)
Salt & peppar
Garnering:
1 dl grovhackade valnötter (kan ersättas med 0,5 dl pinjenötter)
Syrlig granatäppelsirap (läs tips nedan)

TIPS! Tahinan (sesampasta) som jag använder är den ljusa och rinniga varianten. Den sorten används alltid i Mellanösternrecept. Finns även en tjock och lite mörk tahina (tahini) som är svår att göra sås på, den använder jag inte. Du kan enkelt justera mängden tahina efter smak. Om du vill ha mild tahinasmak tar du 0,5 dl, för lite mer tahinasmak tar du ¾ dl och för mycket tahinasmak tar du 1 dl. Granatäppelsirap är en sirap gjord på granatäpplen, den är sötsur i smaken. Om du har svårt att hitta det i din mataffär kan du ersätta den med balsamico och lite extra citronsaft på blomkålen.

Recept på libanesisk chilipotatis hittar du HÄR!

Gör såhär:
Förbered blomkålen: Lägg blomkålshuvudet i en gryta, täck med vatten, tillsätt salt och låt blomkålshuvudet koka i ca 25 min (under tiden kan du förbereda såsen). Koka blomkålen tills den den mjuknar utan att den kokas sönder. Sila av och lägg i en ugnsform. Blanda ihop citron, olivolja, spiskummin, cayennepeppar, paprikapulver, salt och peppar. Gnid in marinaden i blomkålshuvudet och se till att du täcker hela blomkålen. Värm ugnen till 225°, över och undervärme, tillaga blomkålen m att i ugnen i ca 15-20 min. 

Gör tahinasåsen: Lägg tahina, citron, vitlök och salt i en skål. Vispa tahinan fluffig med en handvisp eller gaffel. Tahinan kommer att ändra konsistens från rinnig till krämig. Tillsätt yoghurt och blanda. Smaka av med salt. 

Valnötterna:Rosta valnötterna nån sekund i en helt torr stekpanna, var noga med att inte rosta valnötterna för hårt, för då kan de bli bittra. Grovhacka och ställ åt sidan.

Persiljesallad:Hacka persilja, hacka paprika och rödlök i små tärningar, finhacka chili. Blanda persilja, rödlök, chili, saften från 1 citron, sumak, salt och svartpeppar. Låt stå i rumstemperatur medan du tillagar laxen.

Ta ut blomkålshuvudet från ugnen. Bred tahinasåsen jämnt över blomkålen (spara lite av tahinasåsen till servering bredvid blomkålen). Toppa med persiljesalladen och valnötterna. Garnera med granatäppelsirap och servera!

This error message is only visible to WordPress admins
HTTP Error. Unable to connect to the Instagram API. Feed will not update.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close