Pasta & Nudlar/ Såser & Dressingar/ Sverige/ Vegetariskt

Krämig svamppasta

Smarrig pastasås som du lagar på ett kick med den svampsort du tycker om. Använd en sort eller mixa gärna. Idag hittade jag riktigt fina kantareller i mataffären så det vände jag ner i såsen. Så himla gott!

4 portioner
Ca 600 g svamp (jag har använt kantareller)
2 schalottenlökar eller 1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 citron
5 dl grädde
2 tsk dijonsenap
Liten näve finhackad persilja
1 msk svampfond, soja eller 1 buljongtärning
Salt & peppar
Smör och rapsolja till stekning
Serveringsförslag:
300 g pasta
Parmesanost

Gör såhär:
Hacka lök i små tärningar, hacka vitlök fint. Rensa och putsa svampen, hacka eller behåll hela. Jag behöll kantarellerna hela. Hetta en helt torr stekpanna. Stek svampen på hög värme under omrörning, stek tills svampen slutar vätska sig och krymper ihop. Det tar ca 3 min. Ta bort svampen från stekpannan och ställ åt sidan.

Lägg en klick smör och olja i stekpannan, fräs lök tills den får färg. Vänd i vitlök och stek lite till. Vänd i svampen och fräs allting. Riv över zest från en citron och pressa sedan i juice från en halv citron. Fräs allting tills svampen suger åt sig citronen. Häll över grädde, dijonsenap, soja/fond och koka upp. Smaka av med salt och peppar. Låt såsen puttra utan lock i ca 10 min. Vänd i persilja och låt puttra lite till. Servera med pasta!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Sara
    15/10/2020 at 10:11

    Vill tacka för detta recept det är så jäkla gott och enkelt att göra. Kommer göra denna många gånger ❤️

    • Reply
      Zeina
      17/10/2020 at 11:32

      Härligt 😀

    Leave a Reply