Riktigt krämig kycklinglasagne med mycket ost och bechamelsås. Så god! Recept på klassisk lasagne hittar du HÄR! vegetarisk lasagne HÄR! och lasagne i stekpanna HÄR!
8 portioner
Ca 22 lasagneplattor
200 g cocktailtomater
300 g riven ost (använd gärna en ost med mycket smak)
2 st mozzarella till topping (á 125 g)
Färsk basilika
Rapsolja till stekning
Balsamico till servering
Fyllning:
Ca 900 g kycklingfilé
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
300 g babyspenat
Salt & peppar
Bechamelsås:
75 g smör
2 dl vetemjöl
1,5 l mjölk (3% fetthalt)
1 krm riven muskotnöt
Salt
Gör såhär:
Hacka lök i små tärningar och kyckling i mellanstora bitar. Hacka vitlök fint och dela tomaterna i halvor. Hetta upp olja och stek lök tills den får färg. Vänd i kyckling och vitlök, stek tills kycklingen får färg. Vänd i spenaten, salt, peppar och stek lite snabbt tills spenaten mjuknar. Ställ åt sidan.
Hetta upp smör till bechamelsåsen i en kastrull. Låt gärna smöret brynas tills den får gyllene färg. Vänd i mjölet och stek under omrörning. Tillsätt mjölk och koka upp under ständig omrörning. Tillsätt muskot och salt. Låt såsen puttra på medelvärme i ca 3-4 min, ha koll att såsen inte bränns vid i botten av kastrullen.
Sätt ugnen på 200°, över och undervärme. Pensla botten av en ugnsform med bechamelsås. Du kan använda en mellanstor form ca 20×30 cm för en hög lasagne eller långpanna för en mindre hög. Lägg lasagneplattor i formen, lägg kyckling över, toppa med bechamelsås och riven ost. Gör samma procedur en gång till. Avsluta det sista lagret med lasagneplattor, riven ost, mozzarellan som du bryter i bitar och coktailtomater. Tillaga mitt i ugnen i ca 35 min. Ta ut från ugnen och låt lasagnen vila i 15 min innan du skär upp den. Toppa med färsk basilika och ringla gärna balsamico över vid servering.
Hej, lasagnen låter jättegod! Men stämmer proportionerna i bechamelsåsen? 2dl mjöl och 75g smör låter mycket? Vänliga hälsningar Åse
Måste vara fel. Skulle gissa 2 msk. Låter som lite snålt med sås oxå men kanske den vattnar sig?
Jag har läst som en kratta ser jag – testade receptet idag med befintligt angivna mått och blev kanon. Tack Zeina för ännu ett härligt recept.
Var kommer de delade tomaterna in
Ingen sås på översta lagret plattor? Bara ost, mozarella, tomater??
Färska lasagneplattor eller torkade ska prova receptet låter gott
Den här lasagnen är supergod, men ganska mild i smaken. Receptet på såsen ger en perfekt bechamel som gör lasagnen riktigt krämig och god! Jag brukar ha sås på översta lagret också. Idag tänkte jag göra den i en enklare version, som lasagnette istället.