Lammstek

Läcker lammstek som får gotta sig i en kryddig marinad. Sen steks den i en stekpåse för att bevara alla smaker och safter i köttet. En riktig höjdare att servera både till vardags eller fest.
lammsteklammstek

6 portioner lammstek
1 lammstek (ca 1,5 kg)
1 stekpåse
Marinad 1:
2-3 st vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
2 tsk dijonsenap
2 tsk torkad timjan
2 tsk torkad rosmarin
2 tsk torkad dragon
1 tsk paprika- eller chilipulver
Salt & peppar
Marinad 2:
1 dl olivolja
Rivet skal från 1 citron
Saften från 1 apelsin
2-3 msk balsamico
4 kvistar färsk timjan
2-3 kvistar färsk rosmarin
TIPS! Du kan krydda din lammstek helt efter smak, smaka dig fram med de kryddor du själv tycker om eller följ mitt recept.

Gör såhär:
Gör massa små hack med en vass kniv över hela köttet. Häll salt, peppar, dijonsenap, paprikapulver och olivolja över steken och massera in det ordentligt i köttet. Skär vitlöken i små bitar och peta in dem i hacken. Strö på torkade örter och låt köttet marineras några timmar i kylen, gärna över natten.

Efter att köttet marinerats några timmar låter du den stå i rumstemperatur en stund. Värm ugnen till 150°. Hetta upp olja i en rymlig stekpanna och bryn köttet runt om. Lägg i en stekpåse, strö på alla ingredienser från marinad nr 2. Stick in en termometer i tjockaste delen av köttet. Förslut påsen väl och klipp sedan av en bit av påsens kant. GLÖM inte klippa en bit, annars kan påsen bli överhettad och explodera i ugnen.

Ta in ugnsformen i nedre delen av ugnen och tillaga tills termometern visar önskad grad. 60°-65 är köttet rosa, efter ca 1 timmes stektid. Vid 70°-75° är köttet genomstekt efter ca 1,5-2 timmar. Ta ut köttet och låt vila i ca 20 min innan du skär upp den. Servera med önskat tillbehör. Grillad tomat och krämig potatisgratäng passar bra till. Även biryani eller orientaliskt ris är ett gott tillbehör.
lammsteklammsteklammsteklammsteklammstek
lammstek-2    lammstek-7

Join the Conversation

  1. Johanna says:

    Jag gjorde på ett fram- och ett bakben för framtida matlådor. Det blev SÅ GOTT!! Eget lamm dessutom, så otroligt gott. Jag är väldigt känslig för lammsmak men det här smakar himmelskt. Jag åt med en vitlöksrik tsatsiki, klyftpotatis och sallad till.

    1. Anonym says:

      Jo, Körde min i lergryta i stället. Och det funkade bra!

Lämna ett svar till Anonym Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close