Ugnsbakad lax som marineras i en god marinad och serveras med lite roligare potatis än vanligt kokt. Serveras med en krämig feta- och citronsås. En riktigt läcker rätt som funkar som en vardagsrätt eller rätt att bjuda på. Strö på lite chiliflakes för att få fram lite hetta. En annorlunda och riktigt god laxrätt.
Laxen
1 kg laxfilé
1 knippe finhackad dill
1,5 dl vatten
Marinad
3-4 msk soya
1 tsk örtsalt,
1 tsk spiskummin,
1 msk olivolja
0,5 tsk svartpeppar
Saften från 1 citron
Blanda marinaden och pensla det över laxen. Strö över dillen. Låt marinas i kylen minst 1 timme.
Värm ugnen till 225°
Häll 0,5 dl vatten i formen så det fördelas runtom laxen. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min. Servera med potatis, sås och strö på lite chiliflakes.
Potatisen
700 g mandelpotatis
500 g haricot verts
50 g smör
3 msk ströbröd
1 msk örtsalt
0,5 msk lökpulver
0,5 tsk svartpeppar
Värm ugnen till 200°
Förkoka mandelpotatis i ca 10 min och låt rinna av. Koka upp haricots verts i ca 1 min och låt dem också få rinna av. Lägg potatisen och bönorna i en ungsform. Strö på alla kryddor och ströbröd.
Hyvla eller klicka smöret över potatisen. Baka i ugnen i 10 min.
Servera med potatis, sås och strö på lite chiliflakes.
Fetaost- & citronsås
1 bit smulad fetaost fetaost, ca 1 dl
5 dl cremefraiche
1 msk rivet citronskal, få inte med det vita skalet
0,5 tsk örtsalt
1 msk citronsaft
0,5 tsk svartpeppar
Blanda ihop allting och låt stå en stund i kylen innan servering
Förslag på en annan sås som passar till laxen:
Dillsås
1 dl crémefraiche
0,5 dl majonnäs
1 msk färsk dill,
1 tsk örtsalt o
0,5 tsk svartpeppar.
Blanda allting och servera!