Ett gott och trevligt sätt att servera lax på. Goda laxspett som enkelt grillas i ugnen, vackert och gott. De får gotta sig i en läcker marinad först. Servera med ett gott tillbehör och njut av smakerna.
Ca 8-10 st laxspett
800 g laxfilé
2 paprikor
1 lök
Marinad:
2 vitlöksklyftor
1 liten bunte persilja
1 pressad citron
0,5 dl olivolja
1 tsk spiskummin
0,5 tsk chili- eller paprikapulver
Salt & peppar
Förslag på tillbehör:
Tabouli- recept HÄR!
Baba gaonush (libanesisk aubergineröra)- recept HÄR!
Gör såhär:
Skär laxbitarna i kuber. Lägg över alla ingredienser till marinaden och blanda väl. Täck och låt stå minst 30 minuter i rumstemperatur eller några timmar i kylen. Blötlägg träspetten minst 30 min innan du trär på laxen så de inte bränns vid och ger en bismak till laxen. Varva paprika, lök och lax på spetten, pensla på marinaden. Lägg på en plåt eller som jag har gjort på bilden. Värm ugnen till 225° och grilla mitt i ugnen i ca 10 min. Ta ut och servera. Gott att serveras med sallad, bröd, potatisklyftor, couscous eller något annat gott. Jag serveras mina spett med tabouli, baba gonoush och stekt chili.
Gjorde detta till somaliskt ris, tsatsiki, potatisklyftor och sallad häromdagen när gubben hade besök. Blev riktigt lyckat!
Du är med i mina du’aa, fina Zeina!
// Umm Khawlah