“Shorba libiya” är en av Libyens mest populära och omtyckta rätter. Inte så konstigt att den är så omtyckt, soppan smakar fantastiskt gott! Smakerna från alla kryddor, kikärtorna, köttet, citronen och myntan blir en alldeles utsökt kombination.
RECEPT PÅ HARIRA (VEGANSK) HITTAR DU HÄR!
6 portioner
300 g benfri grytkött (gärna lammkött, jag använder högrev)
300 g kokta kikärtor
1 gul lök
3 st vitlöksklyftor
3-4 msk tomatpuré
2 dl risoni eller vermicelli
Olja till stekning
Saften från 1 citron
Ca 1 liter vatten
Kryddor:
1 tsk gurkmeja
1 tsk sjukryddor- recept finns HÄR! om du vill göra egen mix
1 tsk chili- eller paprikapulver
2 st buljongtärningar (använd kött- höns eller grönsaksbuljong)
2 st lagerblad
Salt & peppar
1 msk torkad mynta
Gör såhär:
Kör köttet i små tärningar. Hacka löken i tärningar. Hetta upp olja i en gryta och stek löken. Tillsätt köttet, pressad eller finhackad vitlök, gurkmeja, sjukryddor, chilipulver, peppar och stek tills köttet får färg. Tillsätt tomatpuré och stek lite till. Häll över 1 liter hett vatten, smula i buljongtärningarna, smaksätt med salt och blanda med lagerbladen.
Låt soppan puttra under lock på medelvärme i ca 45 min, tills köttet är mört. Blanda i kikärtorna, koka i 10-15 min till. Tillsätt risoni eller vermicelli och koka några minuter till, tills pastan är färdigkokt. Om soppan känns för tjock kan du späda ut den med lite mer vatten och låta sjuda lite till. Stäng av värmen och smaksätt soppan med citron och mynta.
bra
bra
bra