Lumpia- Filippinska vårrullar med sweet chilisås

Goda filippinska vårrullar på mitt vis. Jag ugnssteker vårrullarna i stället för att steka dem i panna. Supersmidigt! Och de blir så härligt frasiga! Vårrulleark hittar du i frysdisken i livsmedelsbutiker som säljer asiatiska produkter. Receptet är från kokbok Veckans Matsedel.

6 portioner
400 g nötfärs eller vegfärs
2 morötter
1 litenklyfta vitkål, ca 180 g
3 st vitlöksklyftor, finhackade
1 msk färsk ingefära, hackad
1 msk japansk soja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
20 vårulleark i mellanstorlek
rapsolja till stekning
Vatten och vegetabilisk olja till pensling
Sweet chili-sås:
3-5 röda chilifrukter, justera hetta efter smak
5 st vitlöksklyftor
1 liten bit ingefära
1 tsk tomatpuré
1 tsk salt
0,75 dl risvinäger
0,75 dl socker
ca 3 dl vatten
ca 1,5 msk majsstärkelse utspädd i 2 msk vatten
1 msk rapsolja

Ovan kan du se mig laga vårrullarna och såsen

Gör såhär:
Vårrullarna:
Riv morot på grova sidan av rivjärnet, strimla kålen och finhacka vitlök. Hetta upp olja och stek färsen tills den börjar smula sig och får färg. Tillsätt övriga ingredienser och stek under omrörning i ca 4-5 min, tills grönsakerna mjuknar. Låt fyllningen svalna.

Lägg ca 3 msk fyllning på kanten vid långsidan av varje ark, vik in kanterna och rulla ihop till en rulle. Lägg rullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper och pensla med olja.

5. Värm ugnen till 225°C, över- och undervärme. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min. Ta ut från ugnen, vänd på vårrullarna, pensla med mer olja och baka i ytterligare 10-15 min, tills vårrullarna blir gyllene och frasiga. Servera med ris och sweet chilisås.

Sweet chili-sås: Hacka chili, ingefära och vitlök fint. Du behöver inte kärna ur chilin. Hetta upp olja i en liten kastrull och stek chili, ingefära, tomatpuré och vitlök på medelvärme i ca 2 min. Tillsätt sedan risvinäger, socker, salt och vatten. Låt koka i 10-12 min på medelvärme utan lock.

Späd ut majsstärkelse med lite vatten, vänd ner i såsen samtidigt som du rör om. Låt sjuda långsamt i 3-4 min, tills såsen tjocknar. Låt kallna, lägg sedan i steriliserad glasburk och förvara i kyl. Sweet chilisåsen klarar sig i kyl upp till 1 månad.

Jag har rivit mitt kök och om 3 veckor kommer jag att få mitt drömkök! Livet är lite kaotiskt just nu! Tur att solen skiner och att jag har kunnat laga mat utomhus Jag flyttade in i mitt hus 2018 och köket var långt ifrån vad jag önskade mig i ett kök men det var helt ok. Jag försökte hitta lösningar för att få det att fungera med både mitt jobb och vardag. Köket var vitt och högblankt, luckorna öppnades uppåt, jag rekommenderar absolut inte såna luckor till någon som lagar mycket mat😬 Jag hade en stor vinkyl i köket som tog plats och jag dricker inte vin, så den fick bli min ört och äggkyl. Jag ställde en stor klumpig köksbänk mitt i köket för att kunna filma mina matklipp och jag behövde dessutom mer arbetsyta. Den var mest i vägen de dagar jag inte jobbade i köket. Sen började saker och ting gå sönder i mitt kök. Köksfläkten pajade, lampan i kylen gick sönder och det var droppen när diskmaskinen började krångla. Köpte en ny och när den skulle monteras fick jag veta att mina rör i köket var felmonterade, det gick inte att montera den nya diskmaskinen OCH det fanns fukt under diskmaskinen. Jag fick nog där🫠 Mitt kök var slitet och jag hade verkligen försökt hitta lösningar men nu åker den bort och jag ska se till att få ett kök som fungerar med både min vardag och mitt jobb. Jag jobbar hemifrån och älskar det! Viktigast för mig är att få ett smart, tåligt och funktionellt kök med mycket förvaring. Mycket viktigare än att det är snyggt. Jag längtar tills det är klart. Förhoppningsvis står det klart om 3 veckor 😍

10897 187

Vad äter du till middag ikväll?😍

3065 136

Smörgåstårta 😍
Så god och smidig rätt! Räcker till många, kan förberedas i god tid innan servering och passar lika bra att servera till vardags som till fest🎉 Recept på den godaste smörgåstårtan hittar du i länken i min profil @zeinaskitchen

5242 44

Smörstekt gnocchi tillagad i ugn med en läcker sås. Så enkelt och gott😍
4-6 portioner
800 färsk gnocchi
1 gul eller rödlök
1 knippe sparris
200 g champinjoner
200 g körsbärstomater
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
2,5 tsk paprikapulver
5 dl grädde
Ca 2 dl riven ost
Salt och svartpeppar
Smör till stekning
Skiva champinjonerna, bryt sparrisen, finhacka lök och vitlök. Hetta upp en helt torr stekpanna och fräs champinjonerna på hög värme tills de slutar vätska sig och krymper i storlek. Ställ åt sidan. I samma stekpanna som du stekte svampen tillsätter du smör och fräser löken glansig. Vänd i svamp, vitlök och sparris. Fräs allting under omrörning i ca 2-3 min. Tillsätt tomatpuré och paprikapulver, fräs lite till. Ha i grädde, salt och peppar. Låt såsen puttra utan lock i ca 5 min.
Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Hetta upp en klick smör i en stekpanna och stek gnocchin under omrörning tills den får lite stekyta. Lägg gnocchi i en ugnsform, sprid tomaterna över, häll över såsen och toppa slutligen med ost. Baka mitt i ugnen i ca 12 min. Servera!

5059 69

Join the Conversation

  1. Linett says:

    Jag gjorde detta till min sambo och barn ikväll. Blev så fruktansvärt gott! Alla tog en och en till… beroendeframkallande helt enkelt

    1. Anonym says:

      Chilisåsen blev fantastisk!

  2. Hanna Wiesel says:

    Ja denna sida erbjuder ju recept för alla smaker. Alltifrån skäggiga jihadisters favorit till det alla SD-röstande gubbar äter när de inte köper sex av asiatiska kvinnor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2022. All rights reserved.
Close