Lyxig fiskgratäng med lax

Festlig fiskgratäng med lax, spenat, läcker dillsås och duchessepotatis. En lyxig rätt som passar lika bra att bjuda på när man får gäster eller till vardags. Recept på fiskgratäng med torsk hittar du HÄR! och recept på tonfiskgratäng hittar du HÄR!

6 portioner
500 g laxfile
Duchessepotatis:
800 g potatis (gärna mjölig)
2 dl mjölk
50 g smör
2 äggulor
1 tsk salt
1 krm riven muskonöt (går att uteslutas)
Dillsås:
5 dl grädde (valfri fetthalt, jag använder vispgrädde. Om du vill ha mindre mängd grädde kan du ersätta 2 dl grädde med mjölk)
1 fiskbuljongtärning (salt funkar också bra)
2 msk finhackad dill (färsk eller djupfryst)
Citron efter smak
1 msk mjöl
Valfri tillsättning:
150 g färsk bladspenat
1 liten bit purjolök
100 g skalade räkor

Gör såhär:
Skär laxen i kuber och ställ åt sidan. Om fisken är djupfryst låter du den tina och rinna av i en sil först.

Duchessepotatis: Skala potatisarna, skär i stora bitar och koka dem mjuka (koka inte sönder dem). Sila av och pressa fint i en potatispress. Värm mjölken ljummen, ha i smöret (smöret behöver inte smälta bara den mjuknar). Häll mjölken, äggen, salt, muskonöt över potatisen och vispa moset fluffigt med en elvisp eller för hand. Smaka av och krydda eventuellt mer. Lägg moset åt sidan.

Dillsås: Blanda grädde, buljongtärning, mjöl i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt sjuda i 3-4 min tills såsen tjocknar. Vänd i dillen, citron och låt sjuda 1 min till. Smaka av och tillsätt eventuellt mer citron eller salt, ställ såsen åt sidan.

Finhacka purjolöken i fina strimlor. Lägg bladspenat och purjolök i botten av en mellanstor ugnsform.

Värm ugnen till 200°. Spritsa eller klicka runt moset i formen, lämna en “grop” i mitten till fisken. Häll hälften av dillsåsen mitt i formen. Lägg fisken i mitten och häll över resterande såsen. Grädda mitt i ugnen i ca 20 min. Lägg räkorna över gratängen och grädda i ytterligare 3-4 min. Servera med en god sallad och njut!   

Join the Conversation

  1. Sassa says:

    Hej Zeina!

    Är helt frälst av din blogg och jag bara älskar matlagning nu när jag hittat hit

    Tänkte fråga om man kan ha både torsk och lax blandat? Behöver det tillagas på något annat vis i så fall?

    Tack på förhand!! <3

  2. Mikaela says:

    Jättegott, lika bra recept som alltid, tack!

  3. Amanda says:

    Kan jag använda torkad dill från kryddburkar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close