Söta friterade bröd som passar lika bra att servera till fikat som till frukost. Saftiga och frasiga. Macheteadas kan avnjutas precis som dom till kaffet eller toppas med florsocker, honung, smör eller något annat gott som tilltalar dina smaklökar.
10 st macheteadas
Ca 5 dl vetemjöl
1 dl socker (mängden kan halveras)
2,5 tsk bakpulver
2 krm salt
1 ägg
2 dl ljummen mjölk
Olja till fritering
Florsocker till garnering (valfritt)
Honung eller sirap till servering
Gör såhär:
Blanda ihop mjöl, bakpulver, salt och socker. Tillsätt ägg och mjölk, knåda degen smidig för hand eller bakmaskin i ca 10 min. Tillsätt eventuellt eventuellt mer mjöl om degen känns för kladdig. Degen ska kännas smidig och gärna lite kladdig.
Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 10 bitar. Forma bitarna till bollar och kavla sedan ut till runda tunna bröd. Gör fyra snitt på brödet.
Hetta upp olja i en stekpanna med höga kanter. Fritera bröden gyllene ca 4 min på varje sida. Tänk på att inte ha för hög värme på oljan, då får bröden snabbt färg utanpå och förbli degiga i mitten. Låt bröden rinna av på papper. Pudra eventuellt med florsocker och servera!
Goda och enkla! Tack!