Mahalabi är en krämig mjölkpudding från Mellanöstern som påminner en aning om panacotta. Jag har rismjöl i min pudding, smaken blir ljuvlig och konsistensen blir len och krämig. Du kan garnera din pudding med det mesta som bär, kanel, nötter, kakao, kokos eller sylt. En god dessert som du enkelt slänger ihop.
5 portioner Mahalabi
1 liter mjölk, fetthalt 3%
5 msk rismjöl (kan bytas ut mot 4 msk vetemjöl)
6 msk majsstärkelse
2 dl socker (går att halvera mängden socker om vill ha en mindre söt pudding)
1 msk vaniljsocker
Smaksättning, välj en av dessa eller ha i båda:
1 msk rosenvatten
1 tsk kardemumma
Förslag på garnering:
Kokos, nötter, bär, kanel, kakao, sylt
Gör såhär:
Lägg alla ingredienser förutom smaksättning i en kastrull. Rör om en stund innan du sätter grytan på värmen, detta gör du för att majsstärkelse och rismjölet inte ska lägga sig på botten av kastrullen och brännas fast. Koka sedan upp under konstant omrörning och se till att puddingen inte bränns vid på botten av kastrullen. Sänk sedan värmen, fortsätt röra om en stund tills puddingen tjocknar och puttrat en stund, ca 5 min. Häll i smaksättningen, blanda och häll upp i 5 st små glas eller skålar. Låt svalna och ställ sedan i kylen i minst 2 timmar, gärna 3-4 timmar. Mahalabi kan även göras dagen innan servering och håller sig i kylen upp till 3 dagar. Strö på önskad garnering och servera kall.
kan man använda vanlig mjöl?
Det kan man göra 😀 här har du ett recept med vanligt mjöl: http://zeinaskitchen.se/mahalabi/
Hej igen
På min förra komentar glömde jag ju gratulera dig. Ett stort GRATTIS till priset av folkets val. Med stor spänning ska jag titta igenom alla dina recept.
Tusen tack 😀 snällt av dig. Hoppas att du hittar massa gott som du gillar /Stor kram Zeina
Går det med kokosmjöl istället för rismjöl tro?:-)
Det har jag aldrig testat så jag är har ingen aning hur resultatet blir 🙂 men det kan funka
Jag pratade om att “vi” borde göra den här till påsklunchen på jobbet ja och då gjorde “vi” det. Ja alltså jag bidrog med blåbären vi hade ovanpå 😉 Min fina arbetskamrat Maini ställde sig i köket och tillagade denna delikatess, passade mig i smaken som hand i handske! Vi hade blåbär, pistagenötter och riven choklad som topping, fantastiskt gott! <3
Hej❤
Så himla kul att ni testade och var nöjda. Härligt att ni gjorde er egen twist på puddingen. Hälsa din arbetskamrat från mig. Önskar er en glad påsk. Kram
Kära zeina jag är så glad att hittade sin hemsida. Jag hade alltid problem med mått, men nu kan jag tillaga allt på din hemsida. Tack för goda receptet.
Hej 😀
Och jag är jätte glad att du har hittat hit. Tusen tack! Kram
Har tagit bild på många av dina recept och sparat dem. Men önskar att du någon gång kan komma ut med en receptbok med alla goda recept, drycker, efterrätter och bröd. Skulle lätt köpa den så man slipper skriva ner allt 🙂
Kramar
Kul att testa något nytt! Men det blev väldigt sött! Borde nog ha halverat mängden socker.
hej ,
en fråga snälla kan man ha soja mjölk istället för vanligt mjölk i mhalabi och roz bhalib ?
tack!
Det ska nog funka bra. Har själv inte testat men jag tror inte att det ska vara några problem 😀 Lycka till
Hej!
Om man inte vill ha den så fast som resultatet blev. Vad är det man ska göra, för att få lite mer flytande? Jag älskar din blogg ❤️
Hej!
Den blev väldigt tjock. Ska nog skippa vetemjöl brösta gång
Förlåt. Menade ”nästa gång”
Hej, gjorde med halva mängden socker, och det blev sött nog enligt oss. Tyvärr gillade vi inte puddingen, rismjölet är lite grynigt. Om man uppskattar layali lubnani lika mycket som min familj, så är det helt annan konsistens.
Hoppas att det funkar insallah ska testa im
Hoppas att det funkar insallah ska testa det här receptet. Hoppas att det blir riktigt gott och att jag kan överadka mina föräldrar med en riktigt god mehalabi❤️