Makarona mbakbka är en libysk pastarätt där allting tillagas i en och samma gryta. Pastan ska inte kokas separat utan vänds ner som den är i såsen. Såsen är mustig och full med smak, fantastiskt god. Traditionellt tillagas makarna mbakbka med lammkött eller kyckling, här har jag gjort en förenklad variant med färs.
4-6 portioner
300 g pasta (valfri sort)
500 g färs (valfri sort, kött eller vegofärs)
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1-3 st färska chili (justera hetta efter smak eller uteslut chilin helt)
Ca 5-6 msk tomatpuré
1 liten knippe finhackad persilja eller koriander
Olivolja till stekning (rapsolja funkar också)
Ca 1-1,5 l vatten
Kryddor.
1 tsk gurkmeja
1 tsk torkad koriander
1 tsk sjukryddor- recept finns HÄR! om du vill göra egen mix
1,5 tsk chili- eller paprikapulver
Salt & peppar
Recept på makarona mbakbka med lammkött finns HÄR!
Gör såhär:
Hacka lök i tärningar och finhacka vitlök. Hetta upp olja i en rymlig gryta och stek löken glansig. Tillsätt färs, vitlök och stek tills färsen får färg och smular sig. Vänd i alla kryddor och stek lite till. Vänd i tomatpuré och stek under omrörning i ca 3-4 min. Tillsätt 1 liter vatten, vänd i chilin (behåll chilin hel för mild smak eller hacka för mer hetta). Låt köttfärssåsen koka under lock i ca 35-45 min.
Sänk värmen och vänd i pastan, pastan ska inte kokas först utan vändas i rå. Tillsätt eventuellt mer vatten om det känns för torrt i grytan. Sänk värmen och låt pastan ångas långsamt. Var noga med att inte överkoka pastan, den ska ha tuggmotstånd. Stäng av värmen, smaka av med salt, peppar, vänd i persiljan/koriander och servera direkt.