Makloubeh betyder “upp och ner vänd” den perfekta beskrivningen på denna rätt. Man lägger grönsaker och kyckling i botten av en gryta, toppar det med ris och vid servering vänder man på grytan. Det blir en härlig blandning på alla smaker av blomkål, aubergine, kyckling och potatis. Vill man göra rätten extra festlig kan man strö på stekta pinjenötter och mandel. Denna rätt görs på många olika vis i Mellanöstern, denna version är vanlig i Palestina, Libanon och Syrien.
6-8 portioner Makloubeh
1 aubergine
1 blomkålshuvud
4-5 st potatisar
6-8 kycklingbitar (tex kycklingklubbor)
10 dl basmatiris eller långkornigt ris
Kryddor:
2 st hönsbuljongtärningar utspädd i hett vatten
1,5 tsk sjukrydda- recept HÄR!
1 tsk kanel
0,5 tsk gurkmeja
Salt & svartpeppar
Fritering:
Rapsolja
Tillsättning:
1-2 tomater
Recept på vegansk makloube hittar du HÄR! och makloube med kött HÄR!
Gör såhär:
Tvätta riset och lägg i en skål, häll över ljummet vatten och låt stå i 30 min. Skär grönsakerna i bitar, har du stora kycklingklubbor delar du dem i mitten. Hetta upp olja och stek potatis, aubergine och blomkål i omgångar tills de får en fin gyllene färg. Låt rinna av på papper. Stek kycklingen i olja tills de blir helt genomstekta, ca 10 min på varje sida, låt rinna av på papper.
Sila av riset och krydda med alla kryddor och buljongen. Skär tomater i runda skivor och lägg i botten av en kastrull. Tomaten är som ett “skydd” så att grönsakerna och kycklingen inte fastnar i botten av kastrullen. Lägg först potatis, sedan kyckling och avsluta med blomkål och aubergine. Häll över det kryddade riset och avsluta med kokande vatten. Vattnet ska precis täcka riset. Lägg på ett lock eller aluminiumfolie. Låt koka upp och sänk sedan värmen till medelvärme och låt tillagas långsamt tills riset är helt genomkokt. Koktiden varierar beroende på riset, ca 20-30 min är en lagom tid. Tillsätt eventuellt mer vatten om riset känns för torrt. Låt riset svalna i grytan en stund. Lägg sedan på en bricka och vänd på den upp och ner. Gillar du nötter kan du garnera riset med stekt mandel och pinjenötter. Servera genast med sallad och tzatsiki.
Kan man ha i kycklingfilé?
Det funkar jättebra bra med kycklingfilé
Brukar du salta kycklingen innan stekningen?
Det måste var gott som bara….❤️❤️
Gjorde den förrigår men skippade blomkål, tog 6 dl istället (vi var bara 3 personer) och kycklingfilé ist för kycklingklubbor och det blev jättejättegott! Kan poängtera att jag aldrig har lagat denna rätt tidigare och är ganska kass på ris men det blev helt perfekt! Tack zeina!
Så härligt! Underbart att du var nöjd. Tack för att du tog dig tid att berätta! Vänliga hälsningar /Zeina:-D
Hej! Det ser supergott ut. Jag har alltid velat hitta just sådant ris som du har på bilderna. Var hittar jag det? Det står basmatiris i receptet men basmatiris i vanliga mataffärer tycker jag inte är detsamma. Vore supertacksam om du kunde skriva exakt vad det riset heter, vilket märke och var man kan hitta det någonstans? Tack=)
Hej Monika. Jag använder en rissort som heter Amiri, den finns främst i Orientaliska livsmedelsbutiker. Det säljs i en gul säck på 5 kg. Jag kommer att lägga upp en bild på den på mitt instagramkonto imorgon. Håll utkik. Kram /Zeina
Så mycket gott du lagar. Min pappa och hans fru som var från Jordanien gjorde så god makloubeh. Min pappa gick tyvärr bort i våras. Ångrar så att jag inte lärde mig att laga denna goda maträtt på deras vis. Minns ej att de har potatis i. Men däremot kikärtor om jag minns rätt. Ska testa ditt recept så kanske jag lär mig att laga detta själv.
Detta serverar vi med naturell yoghurt, mums!
Kan man använda något annat istället för tomat som skydd?
Tack för ett toppen-recept! Jag skulle dock rekommendera att ta mindre än 10dl ris, mer typ 8dl. Vore bra om serveringsförslaget med tzatziki stod i listan över ingredienser, vi fick nu njuta utan.