Mamoul är en favoritdessert från Mellanöstern som oftast serveras vid högtider. Traditionella mamoul görs egentligen som småkakor, recept hittar du HÄR! Mamoul mad är en modern och mer lättlagad variant där man trycker ut degen i långpanna. Man kan fylla mamoul med allt från nötter, dadlar till en krämig fyllning. Receptet nedan är min morbrors frus Zeinab och det är hon som gör kakan på bilderna. Tack älskade Tomt Zeinab för ditt recept <3.
28-30 bitar
Degen:
1 kg mannagryn
2 msk socker
1 msk bakpulver
350 g rumsvarmt smör
2 dl solrosolja (rapsolja funkar också)
2 dl naturell yoghurt (flytande på tetrapack)
Fyllning:
1 liter mjölk (3% fetthalt)
4 dl grädde
10 msk majstärkelse
170 g Cream ashta/kajmak på burk (kan ersättas med mascarpone, läs tips nedan)
2 msk socker
Sirap:
5 dl socker
3 dl vatten
2 tsk juice från citron
1 msk rosenvatten (valfritt)
1 msk apelsinblomsvatten (valfritt)
Garnering:
Finhackad pistage
TIPS! Astha är en gräddig fyllning, kallas även kajmak, som säljs på burk. Hittas främst i Mellanösternbutiker. Den kan ersättas med mascarpone.
Recept på mamoul mad tillagad i springform hittar du HÄR!
Gör såhär:
Börja med sirapen. Lägg alla ingredienser i en kastrull. Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt putta långsamt i ca 7 min, rör om då och då. Stäng av värmen och ha eventuellt i apelsin/rosvatten. När sirapen har svalnat täck den med ett lock för att undvika att sockerkristaller bildas på ytan. Låt sirapen kallna helt i rumstemperatur.
Gör sedan degen. Blanda mannagryn, socker, och bakpulver i en bunke. Tillsätt rumsvarmt smör, olja och yoghurt. Blanda degen med händerna och knåda den en stund. Degen är ganska lös i konsistensen, arbeta den en stund, täck sedan med plast och låt stå i rumstemperatur i ca 30 min. Under tiden kan du förbereda fyllningen.
Lägg mjölk, grädde, majsstärkelse i en kastrull. Koka upp under omrörning tills mjölken tjocknar. Tillsätt ashtan, socker och låt krämen puttra på låg värme i ca 2 min. Ställ åt sidan och låt svalna (fyllningen får inte kallna helt då blir den för stel i konsistensens).
Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Dela degen i två delar. Smörj långpannan med smör. Tryck ut hälften av degen med händerna i en långpanna. Tryck upp så degen kommer upp lite i kanterna av långpannan så att fyllningen inte flyter under gräddning (se bild). Häll fyllningen över degen. Kavla ena halvan mellan två bakplåtspapper till en rund plattat som är lika stor som formen. Eller ta en bit av degen, platta ut den med händerna och lägg över smeten, fortsätt platta ut deg tills du har täckt hela kakan. Grädda mitt i ugnen tills kakan blir gyllene, ca 40-45 min.
Gör ca 10 hål på toppen av kakan med en tandpetare, häll sirap över hela kakan. Häll inte all sirap, spara ca 2,5 dl till servering. Låt kakan suga ut sig sirapen och svalna i rumstemperatur. Täck sedan med plast och låt stelna i kylen över natten eller i minst 4 timmar. Skär kakan i portionsbitar, pensla kakan med lite sirap och strö finhackad pistage över. Servera och ringla gärna lite sirap över varje kakbit vid servering.
Vi behöver se den .. kan du inte visa den med video ?
Kan absolut filma när jag bakar denna lite längre fram 🙂
Hej:)! Kan man göra egen ashta och ha i?
Hej, hur stor diameter är det på formen?
Jag undrar med!Tänkte göra idag.
Hej,
32 cm 😀
Var kan man hitta en sådan form?
Hej! Kan man använda semne istället för svenskt smör? Mvh Sofi
Är kajmak samma som Cream Puck?
Ja jag brukar då använda det iaf.