Manaish- Libanesiska piroger

Ostpirgor som man gärna äter två.. eller tre av, de är så goda. Perfekt att packa ner till utflykten eller att frysa in.En favorit hos barnen! Av samma deg kan du även göra pizza, passa på när man ändå är igång.

p1p2p3

15 Ostpiroger

40 g jäst (lite mindre än en hel jäst)
5 dl ljummet vatten
10 -12 dl vetemjöl special
2 dl durumvete
0,5 dl olivolja eller rapsolja
1,5 tsk salt
1 tsk socker
Fyllning:
400 g riven ost

Gör såhär:

Lös upp jästen med ljummet vatten, eller blanda torrjäst direkt i mjölet. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda ordentligt i några minuter tills du får en smidig deg. Täck bunken ordentligt med en plastpåse. Mjöla degen så den inte fastnar, täck med plast och låt jäsa i rumstemperatur i ca 60 min.

Häll ut degen på mjölat bord och kläm ut ca 15 bitar och forma dem till bollar. Täck med bakhandduk och låt vila i 20 min.

Kavla degen rund, inte för tunn. Kavlar du degen för tunn spricker pirogerna under gräddning. Lägg riven ost och vik degen. Nyp kanterna ordentligt så pirogen inte öppnar sig under gräddning.

Låt degen vila under bakduk en stund, ca 20 min, på en plåt med bakplåtspapper. Pensla degen med ägg och strö på sesam eller behåll dom neutrala utan ägg eller sesam.

Värm ugnen till 225 °

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 10 min. Låt svalna under bakduk eller avnjutes direkt. Pirogerna kan med fördel frysas in.
Skulle pirogerna spricka under gräddningen så kan du lätt peta tillbaka osten som runnit ut med en sked.

Av samma deg kan du göra pizza. Toppa med önskade ingredienser och grädda i ugnen i ca 7-10 min på 225°

p5p6p7

p9p12

Join the Conversation

  1. Det blev ett bra deg! Har länge letat efter ett recept på ett bra deg.

  2. Så fina recept! Tips på ostsort för få typiskt libanesisk ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close