Manaish med ost & zaatar

Manaish är Mellanösterns pizza. Det finns olika former och fyllningar på manaish. Här har jag gjort dom vanligaste och mest traditionella manaish. En med ost och ena med zataar. Zataar är en syrlig kryddblanding gjord på bland annat sumak, sesamfrön och torkad timjan. I Mellanöstern serveras manaish som brunch med en kopp te. Manaish fuknar strålade att frysas in. När du lir sugen på manaish är det bara att värma ca 1 min på högsta effekt i micron. Varje sats fyllning nedan räcker till 8 manaish.

Ca 16 st Manaish
30 g färsk jäst eller 2 tsk torrjäst
3 dl mjölk
2 dl vatten
50 g rumsvarmt smör
Ca 12 dl vetemjöl special
1 tsk salt
0,5 tsk socker
Fyllning:
300 g fetaost
200 g riven ost
Ca 1 dl Zataar utspädd med ca ¾ dl olja (lika delar raps- och olivolja) Garnering (valfritt):
Ägg till pensling
Sesamfrön
Kumminfrön

Gör såhär:
Lös upp jästen med ljummet vatten. Tillsätt ljummen mjölk och rumsvarmt smör hackad i kuber. Tillsätt sedan övriga ingredienser och knåda degen smidig. Se till att knåda degen ordentligt och en bra stund. Tillsätt eventuellt mer mjöl om degen känns för kladdig men ha inte i för mycket. Du vill inte få en torr och kompakt deg. Täck bunken med en plastpåse och låt degen jäsa 45 min i rumstemperatur eller i kylen över natten.

Under tiden degen jäser kan du förbereda fyllningarna: Späd ut Zaatar med olja i en skål tills den får en lagom rinnig konsistens, den ska påminna om pesto i konsistensen. Lägg åt sidan. Blanda ihop riven och fetost.

Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i ca t16 bitar. Forma degbitarna till bollar och täck ordentligt med en bakduk. Låt degbollarna vila i ca 15 min.

Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Förbered plåtar med bakplåtspapper. Manish med zaatar: Kavla ut en degboll till en rund deg, inte allt för tunt. Kavlar du degen alldeles för tunn får du en hård manaish, oljan i fyllningen gör manaishen extra krispig. Lägg den runda degen på en plåt med bakplåspapper. Pressa degen lite lätt med fingrarna, tills du får små gropar över hela degen. Dessa små gropar gör så att fyllningen inte rinner ut i plåten. Blanda fyllningen med en sked och bred sedan ut jämnt över hela degen. Fyll plåten med så många manish du kan, i en långpanna får man plats med 2-3 st. Baka gyllene mitt i ugnen i ca 12 min. Ta ut från ugnen, vik ihop till en halvmåne eller behåll öppen. Täck med bakduk och servera gärna varm.

Manaish med ost: Kavla ut degbollen till en rund deg. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Lägg ostfyllningen jämnt över hela degen om du ska ha manaishen öppen. Garnera eventuellt med kumminfrön. Baka gyllene mitt i ugnen i ca 12-15 min. Låt svalna under bakduk. Servera gärmna nygräddad och varm.

Om du ska göra en stängd manaish kavlar du ut degen, lägg fyllning på halva degen. Vik ihop tills du får en halvmåne och nyp ihop kanterna ordentligt! Pensla eventuellt med ägg och garnera med sesamfrön, baka gyllene mitt i ugnen i ca 12-15 min. Låt svalna under bakduk. Servera gärna nygräddad och varm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close