Melitzanes Papoutsakia-Grekiska fyllda aubergine

Fyllda aubergine med en kryddig färs, riven ost och en läcker bechamelsås. Påminner om moussaka i smakerna. Melitzanes papoutsakia är lika smarrig att servera till vardags som till fest!

4 portioner
4 st små auberginer (ca 800 g)
Olivolja till stekning och pensling av plåt
Köttfärssås:
400 g färs (kött- eller veggofärs funkar bra)
2 gula lökar
2-3 vitlöksklyftor
1 burk krossad tomat (400 g)
2 msk tomatpuré
1 tsk kanel
1 msk oregano
1 tsk torkad timjan
1 liten näve finhackad persilja (valfritt)
Salt & peppar
Bechamelsås:
50 g smör
0,5 dl vetemjöl
3 dl mjölk
1 krm riven muskot
1/2 tsk salt
Garnerig:
1 dl riven ost

Gör såhär:
Värm ugnen till 200°. över och under värme. Dela auberginerna i halvor från längden. Ringla olja över en ugnsplåt, lägg auberginerna med skalsidan uppåt på plåten. Baka mitt i ugnen i ca 25 min, tills auberginerna mjuknar och får färg på undersidan. Under tiden kan du förbereda köttfärssåsen.

Hacka lök i tärningar och vitlök fint. Stek lök tills den får färg. Tillsätt färs och vitlök, stek under omrörning tills färsen får färg och smular sig. Tillsätt oregano, timjan, kkanel, tomatpuré och stek 2-3 minuter till. Häll över krossad tomat, smaka av med salt peppar och låt puttra med grytlocket på glänt i 25 min. Såsen ska inte vara vattnig. Vänd sedan i persiljan och dra bort från värmen.

Bechamelsåsen: Smält smör i en liten kastrull. Vänd i mjöl och fräs mjölet lite snabbt under omrörning. Häll i mjölken och koka upp såsen under omrörning tills den tjocknar. Sänk värmen och låt sjuda i 2 min. 

Ta ur auberginerna från ugnen och vänd dom så skalsidan hamnar nedåt på plåten. Pressa auberginerna lite lätt med en sked för att göra en grop där du kan lägga köttfärssås. Lägg köttfärssås på varje aubergine. Toppa med riven ost och avsluta med bechamelsås. Baka mitt i ugnen ca 15 min, tills bechamelsåsen får en fin yta. Servera med en god sallad och njut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close