Fyllda aubergine med en kryddig färs, riven ost och en läcker bechamelsås. Påminner om moussaka i smakerna. Melitzanes papoutsakia är lika smarrig att servera till vardags som till fest!
4 portioner
4 st små auberginer (ca 800 g)
Olivolja till stekning och pensling av plåt
Köttfärssås:
400 g färs (kött- eller veggofärs funkar bra)
2 gula lökar
2-3 vitlöksklyftor
1 burk krossad tomat (400 g)
2 msk tomatpuré
1 tsk kanel
1 msk oregano
1 tsk torkad timjan
1 liten näve finhackad persilja (valfritt)
Salt & peppar
Bechamelsås:
50 g smör
0,5 dl vetemjöl
3 dl mjölk
1 krm riven muskot
1/2 tsk salt
Garnerig:
1 dl riven ost
Gör såhär:
Värm ugnen till 200°. över och under värme. Dela auberginerna i halvor från längden. Ringla olja över en ugnsplåt, lägg auberginerna med skalsidan uppåt på plåten. Baka mitt i ugnen i ca 25 min, tills auberginerna mjuknar och får färg på undersidan. Under tiden kan du förbereda köttfärssåsen.
Hacka lök i tärningar och vitlök fint. Stek lök tills den får färg. Tillsätt färs och vitlök, stek under omrörning tills färsen får färg och smular sig. Tillsätt oregano, timjan, kkanel, tomatpuré och stek 2-3 minuter till. Häll över krossad tomat, smaka av med salt peppar och låt puttra med grytlocket på glänt i 25 min. Såsen ska inte vara vattnig. Vänd sedan i persiljan och dra bort från värmen.
Bechamelsåsen: Smält smör i en liten kastrull. Vänd i mjöl och fräs mjölet lite snabbt under omrörning. Häll i mjölken och koka upp såsen under omrörning tills den tjocknar. Sänk värmen och låt sjuda i 2 min.
Ta ur auberginerna från ugnen och vänd dom så skalsidan hamnar nedåt på plåten. Pressa auberginerna lite lätt med en sked för att göra en grop där du kan lägga köttfärssås. Lägg köttfärssås på varje aubergine. Toppa med riven ost och avsluta med bechamelsås. Baka mitt i ugnen ca 15 min, tills bechamelsåsen får en fin yta. Servera med en god sallad och njut!
Tagga någon som behöver inspiration till veckans middagar! Här kommer veckans matsedel med fräscha somriga recept ☀️ Som alltid finns det ett vegetariskt alternativ💚
Denna vecka hittar du recept på zucchinibiffar med fetaost, kycklinglasagne extra allt eller stekpannelasagne, vietnamesiska biffar med glasnudelsallad eller vietnamesiska sommarrullar, ugnsbakad torsk med sparris eller gnocchi med sparris, lyxig räkpasta på 15 min eller smarrig pasta på 10 min. På baktipset finns recept på sockerkaka med citron🍋 Recept på allt gott i länken i min profil @zeinaskitchen
Ostbricka och virgin strawberry daiquiri
à la @andrafarhad 🤩
Recept på drinken🍓
2 glas
150 g djupfrysta jordgubbar
2 st lime
Ca 4 dl Lemon schweppes
Lime, mynta och is till servering
Gör såhär:
Presa limen. Lägg jordgubbar, limejuice och schweppes i en mixer och mixa tills du får en jordgubbsslush. Häll upp i glas, späd ut med lite mer schweppes och servera!
Hej ❤️
Tänkte dela med mig lite kul som jag har gjort under april och maj. Ni ser endast massa matbilder här i mitt flöde men det händer så mycket bakom kulisserna. Här kommer lite bilder på vad jag har jobbat med och gjort.
1. Handelskammaren bjöd in mig som talare i deras öppet hus. Det var så inspirerande att träffa massa härligt folk och entreprenörer. Jag berättade om min resa och vilka utmaningar man tacklas med när man driver eget bolag. Det ser oftast väldigt härligt ut här i mitt flöde, vilket det är. Jag älskar mitt jobb men det är många gånger tufft. Ibland känns det som extra tufft för att jag är en kvinna med slöja.
2. Ett samarbete jag är oerhört stolt över. I höst kommer jag vara ambassadör för @mustaschkampen . Bilder på mig i mustasch finns snart att se lite överallt för att uppmärksamma mustaschkampen. Förhoppningsvis lyckas vi få så många som möjligt att stödja kampen mot prostatacancer.
3. Jag gästade Malou Efter Tio och pratade om sorgen efter att ha förlorat min mamma och storebror. Så svårt att prata om det men det var ett fint samtal.
4. Tillsammans med Friends lanserar vi Kunskapsbanken – Mobbningens motsvarighet till 1177.
5. På besök hos mitt förlag. Snart släpps min brödbok😍 det planeras för fullt inför lanseringen!
6. Firar Eid i Norge med NRK. Det var så kul! Håller tummarna att Sverige sänder ett liknande program nästa år.
7. Körkortet! Så svårt att få ihop det just nu med mitt jobb och livspusslet med familj. Men jag kämpar på. Kör så ofta jag kan på kvällarna.
8. Igår lagade jag mat på scen med Nordic Future Food i Kistamässa. Jag lagade framtidens hummus gjord med svenska, kravmärkta råvaror(bilden kom inte med 🙈)
9. Så roligt samarbete som ni kommer att se mer av i höst. Kommer att jobba för fullt med detta nu under en period.
TÄVLING🎉
Tre personer har chansen att vinna en goodiebag med godsaker och merch från @edgyveggie
För att vara med och tävla:
📣Följ @edgyveggie & @zeinaskitchen
📣Tagga 3 kompisar som inte får missa att smaka Edgy Veggies läckra produker.
Lycka till! Tävlingen avslutas den 17 maj
Nu kan du även hitta Edgy Veggies seitan på Mathem.se 🎉