Menemen- Turkisk äggrätt

Menemen är en turkisk äggrätt som gärna serveras till frukost tillsammans med en kopp te och en bit bröd. Äggen vispas släta och sen hälls de ner i stekpannan med tomat- och paprikasåsen. Äggen ska vara lösa och krämiga i konsistensen. Jag gillar mina ägg hela, lite som chakchouka, så jag knäcker i dem och låter dem pocheras långsamt i såsen. Det blir underbart gott med en bit bröd bredvid. 

2-3 portioner
1 gul lök
2 sivri (turkisk paprika) eller 1 grön paprika
1 röd paprika
1-2 st chili (om du gillar hetta, annars uteslut)
3 stora mogna tomater eller 1 burk krossad tomat
4-5 st ägg
1 msk tomatpuré (om du använder färska tomater)
1 tsk spiskummin
Salt & peppar
Olja- eller olivolja till stekning
Garnering:
Finhackad persilja och salladslök
Pulbiber (turkisk chiliflakes, vanliga chiliflakes funkar också bra)
Servering:
Bröd
TIPS! Du kan blanda äggen till en äggröra istället för att kläcka i dem hela i stekpannan. Om du ska göra äggröra knäcker du äggen i en skål och blandar dem med 1 dl grädde eller mjölk. Vispa smeten med en gaffel eller handvisp, krydda med salt och peppar. Häll sedan över tomatsåsen och stek under omrörning. Äggen ska gärna vara lösa i konsistensen.

Gör såhär:
Hacka lök, chili, paprika och tomat. Hetta upp olja i en stekpanna och stek löken glansig. Vänd i paprika och chili. Stek lite till under omrörning. Vänd i tomat och tomatpuré, stek under omrörning. Krydda med salt, peppar och spiskummin. Lägg ett lock på stekpannan och låt såsen sjuda långsamt i ca 10 min, tills tomaterna mjuknar. Gör 4-5 gropar i såsen och kläck försiktigt i äggen. Låt stekas långsamt tills äggen stelnar. Lägg ett lock på stekpannan så stelnar äggen snabbare. Du kan även röra runt allting så får du äggröra istället. Strö lite salt och peppar på äggen. Garnera med chiliflakes, salladslök, persilja och servera med bröd.


Join the Conversation

  1. hur fint?! det här måste jag testa, tack!

  2. Martin says:

    Du är fantastisk! Vilka rätter du lär oss följare göra!

  3. Paulina Gorska says:

    Gjord och äten …. otroligt gott med lite nybakad till !

  4. Gülay says:

    Fast i en autentisk menemen har man inte varken mjöl eller grädde:)
    Turkarna är delade i grupper den ena säger menemen ska innehålla lök den andra nej menemen ska inte ha lök i.
    Man får nog göra som man vill

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close