Maffig mexikansk macka toppad med stekta bönor, riven ost och pico de gallo. Kombinationen är så god! Mollotes kan avnjutas till frukost, lunch eller som en hel måltid. En autentisk molletes görs med ett mexikanskt bröd som heter bolillos, ljusa luftiga frallor med en frasig yta. Men det funkar förstås alldeles utmärkt med en ljus brödlimpa som du skiva. Jag gör min twist på mackan och steker brödskivorna i smör innan jag toppar den med allt gott.
4 portioner
8 skivor bröd
Ca 2 dl riven ost
Smör till stekning
Refried beans (bönröra)
2 frp färdigkokta svarta bönor (à 400 g)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 grön chilifrukt (valfritt)
0,5 tsk rökt paprikapulver
Ca 1,5 dl vatten
Salt & svartpeppar
Olja till stekning
Pico de gallo:
3 st tomater
0,5 röd eller gul lök
1 kruka koriander
1 grön chili (valfritt)
2 st lime
Salt
Recept på honduranska baleadas hittar du HÄR!
Gör såhär:
Börja med pico de gallo. Hacka tomat, lök, chili och koriander fint. Lägg i en skål, pressa lime över, smaka av med salt, blanda och låt gotta sig i kylen medan du förbereder resten.
Stekta bönor: Finhacka lök, vitlök och chili. Hetta upp olja och stek lök tills den mjuknar och får färg. Tillsätt vitlök och chili, stek lite till. Häll av och skölj bönorna. Tillsätt bönor och rökt paprikapulver, rör om. Mosa bönorna lite slarvigt med en potatisstöt, späd med lite vatten tills röran fått önskad konsistens. Låt röran svalna lite
Hetta upp en rejäl klick smör i en stekpanna, stek brödskivorna på medelvärme tills de får en fin gyllene färg på båda sidor. Du kan även hoppa över detta moment eller rosta brödet i en brödrost. Jag gillar bäst när brödet får en fin stekyta med smör.
Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Bre bönröra på bröden, toppa med riven ost och grädda i ugnen i 3-4 min, tills osten smälter. Toppa mackorna med pico de gallo och servera genast!