Tunisisk shakshuka med kryddiga merguez korvar. Om du inte hittar merguez funkar en annan kryddig korvsort alldeles utmärkt och om du utesluter korvarna helt får du en klassisk shakshuka. Servera ojja merguez som en stärkande frukost eller som en hel middag med en bit bröd.
4 portioner
4-5 st ägg
4-5 st merguez (nordafrikanska korvar. En annan kryddig korv funkar också)
1 röd eller grön paprika
1 lök
5 st tomater
2 st vitlöksklyftor
1 färsk chili (kan uteslutas)
2-3 tsk harissa (kan ersättas med sambal oelek)
1 tsk spiskummin
Salt & peppar
Olja till stekning
Persilja eller koriander till garnering
Gör såhär:
Hacka lök, paprika och tomat i strimlor eller tärningar. Finhacka vitlök och chili. Hacka korven i bitar. Hetta upp olja i en stekpanna och stek löken tills den får lite färg. Vänd i paprika, chili och vitlök, stek lite till. Vänd i korv och stek under omrörning tills korven får färg. Vänd i tomat, harissa och spiskummin, stek lite till. Smaka av med salt och peppar. Lägg ett lock på stekpannan och låt såsen sjuda på låg medelvärme i ca 8 min. Gör gropar med en sked i tomatsåsen och kläck äggen i groparna. Lägg ett lock på stekpannan och låt allting sjuda tills äggen stelnar. Strö finhackad persilja eller koriander på ojjan och servera med bröd.
Såå gottttt detta var! Perfekt brunch