Oumph satay med jordnötssås- Veganskt

Igår testade jag att grilla satayspett med Oumph! Det blev fantastiskt gott tillsammans med jordnötssåsen och vitkålssalladen. Jag älskar Oumph och resultatet blir alltid grymt bra när jag lagar något med det. HÄR! hittar du recept med shawarma gjord på Oumph, HÄR! har jag lagat fesenjan och även tikka masalan HÄR! har jag testat med Oumph. Fullträff varje gång!

Ca 4-5 spett
2 paket Oumph! The chunk (se bild)
Sriracha till pensling vid servering
Marinad:
1 tsk finhackad ingefära (0,5 tsk torkad ingefära funkar också bra)
2 st vitlöksklyftor- pressade
1 st citrongräs eller 3 st limeblad- hackade i strimlor
1 pressad lime
2 msk soja
2 msk olja (välj mellan sesam-, kokos- eller rapsolja)
4 msk palmsocker eller ljust råsocker
1 tsk gurkmeja
1 tsk korianderpulver
Jordnötssås
1 dl osötad jordnötssmör med bitar
200 g kokosmjölk
1 lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk finhackad ingefära
1 röd chili (om du vill ha hetta annars uteslut)
1 tsk sambal oelek
2 msk palmsocker eller ljust råsocker
1 msk soja
Salt

Serveringsförslag:
Vitkålssallad (jag har lime istället för fisksås i dressingen)

Gör såhär:
Blanda alla ingredienser till marinaden ordentligt och ställ åt sidan i 10-15 min. Blanda sedan marinaden med Oumph. Låt gärna marineras i kylen några timmar eller minst 1 timme i rumstemperatur.

Jordnötssåsen: Hacka lök, vitlök, ingefära och chili. Stek i olja på medelvärme tills löken mjuknar. Tillsätt sambal oelek och fräs några sekunder. Sänk värmen och vänd i jordnötssmör. Mixa samman allting med en mixer. Häll i kokosmjölk, socker, soja och salta efter smak. Koka upp såsen och låt puttra i ca 3-5 min, rör om ofta och ha koll så såsen inte bränns fast i botten av kastrullen. Om den känns för tjock kan du späda ut den med mer kokosmjölk. Servera såsen kall eller varm.

Trä oumphen på spett och få med så mycket som möjligt av marinaden på oumphen. Grilla tills de får en fin färg, några minuter på varje sida. Pensla lite sriracha på oumphen och servera genast. Gärna med vitkålssallad, recept finns HÄR! Även väldigt gott att servera spetten och såsen med ris.

Join the Conversation

  1. Hilda says:

    Är det japansk eller kinesisk soja man ska använda?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close