Palestinska Musakhanrullar

Musakhan är en av de mest populära maträtterna i Palestina. Inget konstigt med det, för den är så god! Musakhan innehåller kyckling, lök, olivolja, sumak och nötter. En traditionell muskakhan serveras på bricka ovanpå ett tunnbröd som heter taboun. Att servera i rullar är en modern twist på rätten och här har jag använt vårrulledeg. Servera som en hel måltid med en god sås och sallad eller som en aptitretare. 

6 portioner
Ca 16-18 st stora vårrulleark
Ca 50 g pinjenötter
Fyllning:
1 citron
1 pressad vitlöksklyfta
600 g kycklingbröstfilé
5-6 gula lökar eller rödlökar
2 + ½ dl olivolja av god kvalitet
ca 3 dl vatten
Smaksättning:
3 msk sumak + 2 tsk att garnera med
1 msk sju kryddor
1 tsk malen spiskummin
0,5 tsk svartpeppar
0,5 tsk malen kardemumma
1 krm riven muskotnöt
2 tsk salt

Chilisås som serveringsförslag

Gör såhär: Blanda citronsaft och vitlök till fyllningen i en skål. Ringla blandningen över filéerna och massera in den. Låt stå i cirka 15 minuter.

Rör ihop alla kryddor till smaksättningen i en skål. Strö kryddblandningen över kycklingen (spara 1 tesked till senare) och massera in den ordentligt. Låt kycklingen stå och marinera i några timmar eller över natten i kylen, alternativt i 30 minuter i rumstemperatur.  

Strimla löken. Hetta upp 2 deciliter olivolja i en rymlig stekpanna eller kastrull. Fräs löken långsamt på låg värme i 15 minuter, rör om varsamt med jämna mellanrum. Strö över de sparade kryddorna och stek i 10–15 minuter till. Lyft upp löken med en hålslev och ställ åt sidan. Spara oljan till pensling av rullarna.

Hetta upp ½ deciliter olivolja i en stor stekpanna och bryn kycklingfiléerna tills de får färg runt om. Tillsätt vattnet (det ska inte täcka filéerna helt). Koka upp och låt småkoka under lock  i ca 20 minuter, tills filéerna är genomkokta. Lägg filéerna på en skärbräda.  Stek pinjenötter gyllene i lite olja. Strimla kycklingfiléerna och blanda dem med lök och nötblandningen, men spara lite lök och nötter till garnering.

Värm ugnen till 200°, över och undervärme. Lägg bakplåtspapper på en ugnsform. Lägg fyllning längs kanten på ett vårrulleark, vik in kanterna och rulla ihop till en vårrulle. Lägg rullen i ugnsformen och upprepa proceduren med resten av vårrulleark och fyllning. Pensla rullarna ordentligt med lökoljan.  

Ugnsstek rullarna mitt i ugnen i cirka 15-20 min, tills rullarna får en fin gyllene och frasig yta. Garnera med lök och pinjenötter och strö slutligen sumak över hela härligheten. Servera rullarna och njut!

Join the Conversation

  1. Anonym says:

    Supergott! Brukar göra rullarna med tortilla bröd, det blir supergott

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close