Detta är rena rama lyxmaten från tiden man gick i skolan. Den absoluta höjdpunkten när panerad fisk, potatismos, kall dillsås och ärtor stod på menyn. Jag brukade bokstavligt dränka tallriken med såsen (jag gör det fortfarande). Jag tröttnar aldrig på denna rätt. Något av det godaste som finns!
6 portioner
Fisken
6 st djupfryst eller färsk vit fiskfilé av valfri sort (tex rödspättafilé, torsk osv. De flesta vita fiskar funkar utmärkt)
1-2 ägg
2 msk mjölk
Ca 1 dl vetemjöl
Ca 3 dl ströbröd
1 msk citronsaft från färsk citron
1 tsk örtsalt eller vanlig salt
1 tsk svartpeppar
Stekning:
Smör
Kall dillsås (skolans fisksås)
3 dl gräddfil
1 dl filmjölk, vanlig yoghurt eller cremefraiché (jag rekommenderar filmjölk)
0,5 dl majonäs
1 dl bostongurka
1 kruka finhackad färsk dill eller 1 pkt (35 g) djupfryst dill
1 msk citronsaft
1 tsk salt
1 tsk strösocker
1 nypa svartpeppar
Gör såhär:
Såsen: Blanda ihop allting och ställ i kylen en stund innan servering! Lätt som en plätt men ack så gott.Potatismos- Recept finns längre ner på denna sida
Fisken: Tina upp fisken om du använder djupfryst. Torka dem med hushållspapper, strö sedan på salt och peppar. Låt stå en stund medan du förbereder garnering. Vispa upp ägget med en gaffel tillsammans med citronsaft och mjölk. Lägg ströbröd och vetemjöl i separata tallrikar. Vänd en filé i mjöl, sedan i ägg och slutligen i ströbröd. Hetta upp en rejäl klick smör i en stekpanna och stek fisken i ca 4-7 min på varje sida (stektiden kan variera beroende på hur tjock filé du har). Är du osäker på om fisken är genomstekt kan du baka dem en stund i ugnen efter att du stekt dem. Lägg på en plåt och baka mitt i ugnen på 200° några minuter. Servera med ärtor eller riven morot, dillsås och potatismos.
Potatismos
500 g potatis (mjölig sort)
1-2 dl mjölk
50 g smör
1 tsk salt
Muskonöt och vitpeppar
Gör såhär:
Skala potatisen och koka dem mjuka. Pressa eller mosa dem till en fin pure. Mixa inte med en handmixer för då blir potatisen klistrig i konsistensen. Värm mjölken fingervarmt och blanda i smöret så den mjuknar lite. Blanda mjölk och salt med potatisen, blanda med en träslev eller en elvisp tills du får en fluffig mos. Tillsätt mer mjölk om moset är för tjockt. Smaka av med muskonöt och vitpeppar.
Det är min dotters favorit!Det gör jag ofta!Tack Zeina❤️
Så glad jag blir. Tack för att du berättar. Kram till dig och din dotter. /Zeina 😀
Gjorde detta igår på ditt recept (inklusive dillsåsen) det blev så jäkla gott! Fantastiskt bra sida och du har riktigt bra recept som är enkla att följa och så blir man inspirerad, Tack så mycket!
SÅ KUL! Tack för att du berättar. KRAM /Zeina
Hej. Finns möjligtvis detta recept på arabiska? Min fru vill jättegärna lära sig lite svensk husmanskost. Mvh Jonathan
Jag undrar om man kan baka de i ugnen istället? Om ja, vilken temperatur och hur lång? Tack på förhand 🙂
Ja det ska nog kunna gå, 200° i ca 15-20 min hade nog funkat bra. Har inte testat själv. Lycka till /Mvh Zeina 🙂
Ja vi är ju fiskgalna och panerad fisk äter vi mer än gärna. Tartarsås är en av våra favoritsåser och det har vi oftast till panerad fisk. Din middagstallrik ser ljuvligt god ut.
Kramar
Tack så hjärtligt. Ja den är verkligen god 🙂 /Kram
Tack för receptet, supergott var det! Till och med barnen som inte är så mycket för sås (annat än ketchup!) tyckte att den var god. Tvååringen åt hur mycket sås som helst! 🙂 Påminner mycket om såsen i skolan, som jag också brukade dränka tallriken hela tallriken med!
Åh så härligt att läsa 😀 KUL! Tack snälla. Kram /Zeina
idag ska jag tillaga denna sås till fisken som ska paneras . väntar på bostingurkan som mannen hämtar från sitt jobb 🙂 trevlig onsdag !
Tack❤
Hoppas att du gillade såsen. Den är super god. Kram
Hej! Hur många portioner är potatismoset till?
6 portioner är det 🙂
Det blev skit gött! Har testat flera recept alla är lika bra du är grym 😀
Ha de gött!
Tack 😀 så himla kul att läsa. Ha det bäst du med! Kram
Vad är anledningen till att man ska ha mjölk i ägget till paneringen ?
För att göra paneringen lite lösare i konsistensen, inget måste att ha i och man kan utesluta det om man vill 🙂
Gurkmixen är det sån klar bostongurka som är god till korv o gröd eller går det bra att hacka smörgåsguka?
Det är bostongurka 😀 du kan även finhacka smörgåsgurka
Är så glad att jag hittat dig o dina recept!!Snacka om inspiration! Jag kommer laga många av dina recept!!!!Tack !!!
Gjorde detta till middag idag och muuuums vad gott det var!! Tusen tack för receptet..det var inte sista gången jag gör denna rätt
sååååååååååååååååå gott!!
Hej Zeina
Jag vet inte vilket år du kom till Sverige,skulle gärna vilja veta det. När jag gick i skolan på 70 talet i Sverige fick jag och andra muslimska barn inte så varierad mat på skolan. Det var farmarbiff flera dagar i veckan. I vuxen ålder och fortfarande vill jag inte se farmarbiff:)) Det var verkligen höjdpunkt att bli serverat fisk och skolans kalla goda sås.
Någonting som jag blev sotis över att jag inte fick äta var ugnspannkaka,skolans var ju med fläsk i. Vi fick aldrig ungspankaka utan fläsk utan vanliga runda torra pannkakor. I vuxen ålder fattade jag att man kan göra ungpannkaka utan fläsk som blir lika god. Jag berättar om mina minnen som barn i min kommun.
så så gott, tog pangasius fisk som är billig. vart super gott. tack
Hej !
Stort tack för en inspirerande matsida ❤️
Vilken panering som är glutenfri, rekommenderar du ?
Vh Emma
Hej!
Skulle rekommendera att du tillsätter senap i den kalla såsen. Det blir då suuuuper gott. Sen kan man skippa gräddfil/cream frech och enbart ha i turkisk youghurt det blir lika gott!! Testa
Jag kör:
Turkisk youghurt
Bostongurka
Senap
Majonäs
Citron
Dill
Det smakar exakt som skolans !
Hm.. känns som att Mat.se har ditt recept på panerad fisk ….. men det står inte att det är ditt recept
Ville bara säga detta och att fisken är god 🙂
Hej Zeina ! Den här rätten skall vi ha på tisdag O sen du är en jättefin kock superduktig enkla inget krångel .Så trevlig i TV . Tack
Hej Zeina!
Kan man förbereda den panerade fisken och frysa in för att bara steka på vid ett senare tillfälle?
Svar till Sofia:
Om jag har färska filéer så panerar jag och fryser in dom överblivna till senare tillfälle
om jag tinat upp frysta filéer så panerar jag dom först, och fryser in dom när jag stekt dom
🙂
Det är väl paneringen och inte garneringen man ska förbereda medan fisken tar åt sig av kyddningen..?