Saftiga biffar under ett berg av lök och i en läcker skysås. En svensk klassiker som bara är helt underbart gott! Servera gärna med rårörda lingon, pressgurka och njut.
8 portioner (du kan halvera mängden på allt om du vill laga 4 portioner)
Biffarna:
1 kg köttfärs (valfri sort, jag har nötfärs)
1 dl ströbröd
2 dl mjölk
1 gul lök
2 st ägg
1 msk japansk soja eller fond efter smak (jag har soja)
Salt & peppar
Smör till stekning
Löksky:
3-4 st gula lökar (justera mängd efter smak)
4 dl vatten
1 msk japansk soja eller fond
2 msk socker
Salt & peppar
Smör till stekning
Serveringsförslag:
Pressgurka
Rårörda lingon (recept nedan) eller lingonsylt
Kokt potatis
Gräddsås
Gör såhär:
Biffarna: Hacka 1 lök i små tärningar och stek den tills den får färg. Låt svalna. Blanda ströbröd och mjölk, låt ströbrödet svälla i ca 10-15 min. Blanda köttfärs, stekt lök, uppsvälld ströbröd, ägg, soja, salt och peppar. Blanda ordentligt. Om du är osäker på kryddningen på färsen kan du ta en liten bit och steka i smör. Tillsätt eventuellt mer salt eller peppar. Forma biffar och lägg på bakplåtspapper eller ett fat. Hetta upp en rejäl klick smör och stek biffarna ca 5 min på varje sida, tills de får en fin stekyta och blir genomstekta. Lägg biffarna i en ugnsform.
Löksky: Hacka lök i strimlor. Hetta upp en rejäl klick smör i samma stekpanna som du har stekt biffarna i. Stek löken i ca 10-15 min under omrörning tills de får färg och mjuknar. Tillsätt socker och stek lite till. Tillsätt vatten, soja/fond, salt och peppar. Låt löksåsen puttra i ca 2-3 min.
Värm ugnen till 200°. Häll lökskyn över biffarna. Värm upp allting mitt i ugnen i ca 5 min. Servera med önskat tillbehör. Smaklig måltid!
Rårörda lingon: Lägg en ask frysta lingon, ca 250 g, i en skål och låt tina upp i rumstemperatur. Tillsätt 1-2 dl socker (justera sötma efter smak) och blanda tills sockret löses upp.
Vad använder du för peppar i biffarna och i lökskyn?
Svartpeppar 🙂
Pannbiffar är så gudans gott!
Ett recept på en sötpotatisgryta hade varit väldigt uppskattat ☺️
Det här var så enkelt att göra och så gott!!! Hela familjen gav två timmar upp tack bästa du!!
Två tummar menade jag självklart
Kan man använda kinesisk soja istället för japansk?
Ja, men tänk på skillnaden i salthalt, använd mindre av den Kinesiska. Själv brukar jag ta 1/3-1/2 kinesisk om jag inte har japansk hemma
Mums! Det här får nog bli dagens middag! 🙂
Det här var super gott! 10/10! Det här ska vi absolut laga igen…
Galet gott. La även i lite fisksås i både skyn och färsen
Sååå gott! Och ändå utan en massa onödiga ingredienser! Detta blev en favorit.
Sååå gott! Och ändå utan en massa onödiga ingredienser! Detta blev en favorit. Tydligen inte ensam om den kommentaren
Supergott! Vi äter så mycket exotisk mat numera att det är lätt att glömma de goda nordiska maträtterna.