Om du gillar ost kommer du att ÄLSKA denna rätt. Frasig kyckling panerad med parmesan, toppad med mozzarella och bakad i tomatsås. Lika läcker att servera till vardags som till fest. Du väljer själv om du vill laga 4 eller 6 portioner. Det behövs inte stor mängd kyckling till rätten eftersom du delar varje bröstfilé i två delar och till 4 portioner behöver du endast 2 stycken bröstfiléer. Njut av rätten med pasta, ris, potatis, bröd eller sallad!
4-6 portioner
2-3 st kycklingbröstfiléer
1,5 dl panko eller ströbröd (jag tar panko)
2 dl riven parmesanost
1 dl vetemjöl
1-2 st ägg
2 st mozzarella (mängden kan halveras)
Färsk basilika till garnering (valfritt)
Rapsolja till stekning
Kryddor:
1,5 tsk torkad oregano
1,5 tsk torkad basilika
2 tsk paprikapulver
Salt & svartpeppar
Tomatsåsen:
1 lök (gul eller röd)
2 vitlöksklyftor
2 frp krossad tomat (á 400 g)
2 tsk torkad oregano
Salt & svartpeppar
Serveringsförslag:
Pasta, ris, bröd, potatis eller sallad
Gör såhär:
Börja med tomatsåsen. Hacka lök och vitlök fint. Hetta upp olja i en stekpanna eller kastrull. Stek löken tills den får färg. Vänd i vitlök och oregano, stek lite till. Tillsätt krossad tomat, smaka av med salt och peppar. Låt såsen puttra under lock på medelvärme i ca 30 min, under tiden förbereder du kycklingen. Om tomatsåsen känns torr kan du tillsätta lite vatten.
Dela kycklingfilléerna tills du får två lika tunna bitar. Krydda filéerna runt om med oregano, basilika, paprikapulver, salt och peppar. Blanda parmesan och panko i en skål. Knäck ägg i en separat skål och lägg mjöl i en egen skål. Vänd kycklingfiléen i mjöl och skaka bort överflödigt mjöl. Vänd sedan i ägg och slutligen i parmesanblandningen. Gör samma procedur med resterande kyckling.
Hetta upp olja i en stekpanna och stek filéerna gyllene, ca 4 min på varje sida. Det är ok om kycklingen bara får en yta och inte blir helt färdiglagad eftersom den ska in i ugnen.
Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Häll tomatsåsen i en ugnsform (spara lite till garnering). Skiva mozzarellan i skivor. Lägg kycklingen på tomatsåsen. Toppa varje file med lite tomtsås och sedan mozzarella. Tillaga mitt i ugnen i ca 12 min. Garnera med färsk basilika och servera med önskat tillbehör.