Riktigt krämig, god och lättlagad laxsås som passar perfekt att serveras med pasta!
4 portioner
Laxen:
500 g laxfile
Saften från 0,5 citron
1 msk olivolja
1 tsk cayennepeppar eller paprikapulver
Salt & peppar
Såsen:
1 liten gul lök
2 vitlökslyftor
2 tomater
1 msk sambal oelek (kan uteslutas)
3 dl creme fraiche
2 dl grädde
Citronzest från 0,5 citron
2 msk citronjuice från en färsk citron
Olja till stekning
Serveringsförslag:
400 g pasta
Parmesanost
Balsamico
Basilika eller ruccola
RECEPT PÅ KRÄMIG LAXPASTA HITTAR DU HÄR!
Gör såhär:
Värm ugnen till 200°. Lägg laxen på en plåt med bakplåtspapper. Krydda med salt, peppar, cayennepeppar och citronsaft. Ringla olivolja över och baka mitt i ugnen i 20 min. Ta ut från ugnen och låt vila i 5 min. Fördela laxen i bitar med en gaffel. Ställ åt sidan.
Hacka lök och tomat i små tärningar. Finhacka vitlök. Hetta upp olja och stek löken tills den mjuknar och får lite färg. Vänd i tomat, vitlök och stek tills tomaterna blir mjuka. Vänd i sambal oelek och stek nån sekund till. Häll i crème fraîche, grädde och blanda. Smaka av med salt, peppar och låt såsen puttra utan lock i ca 15-20 min på medelvärme. Smaka av med citronzest och citronjuice. Tänk på att inte ha i för mycket citron, för då kan såsen skära sig. Vänd försiktigt i laxbitarna, låt laxen sjuda i såsen 1 minut. Servera med pasta och parmesan.
Supergott! Tack för alla dina gpda recept som du delar med dig av.