Pastasås med sparris och champinjoner

Urläcker pastasås med sparris och champinjoner. Superkrämig, supergod och enkel att laga!

6 portioner
400 g färsk sparris
400 g färska champinjoner
1 lök
3 vitlöksklyftor
Ca 1-2 msk soja
1 tsk dijonsenap (kan uteslutas)
5 dl grädde (valfri fetthalt, gärna vispgrädde)
2 dl creme fraiche
Ca 1 dl riven parmesanost
Salt & svartpeppar
Smör och olja till stekning
Servering:
600 g pasta (penne eller tagliatelle)
Parmesanost
Ruccola eller basilika

Gör såhär:
Börja med sparrisen. Skär bort knoppen av sparrisen och ställ åt sidan. Dela sedan resten av sparrisen i mitten på längden och dela sedan i halvor. Lägg sparrisen och även knoppen i en kastrull med ca 1 tsk salt. Koka upp och låt koka i två min. Sila av och skölj av sparrisen i kallt vatten. Låt rinna av i silen medan du förbereder resten av ingredienserna.

Hacka champinjoner, lök och vitlök. Hetta upp en torr stekpanna (tillsätt ingen olja eller smör), fräs champinjonerna på hög värme i ca 2 min. De kommer att släppa ifrån sig mycket vätska och minska till mer än hälften i volym. Lägg undan champinjonerna åt sidan. I samma stekpanna (tvätta ej ur) lägger du en klick smör och rör runt i pannan så den suger åt sig smakerna från champinjonerna.

Tillsätt sedan lite olja och löken. Stek löken under omrörning tills den får färg. Tillsätt vitlöken och stek lite till. Rör i champinjonerna och stek allting några sekunder. Häll i grädde, crème friache, dijonsenap, soja, salt och svartpeppar. Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt såsen puttra på medelvärme utan lock i ca 15-20 min. Smaka av och tillsätt eventuellt mer soja, dijonsenap, eller peppar. Vänd i riven parmesan och sparrisen. Låt såsen sjuda i 3 min till. Servera med pasta och ruccola. Riv gärna mer parmesanost över vid servering. Du kan även vända ner pastan direkt i såsen och servera direkt. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close