Patatesli kek är en god turkisk potatiskaka som passar lika bra att serveras till brunch, som en sidorätt vid maten eller som en hel måltid med sallad och yoghurt. Passar även perfekt att duka fram på buffén eller att ta med på picknicken. Man kan enkelt variera fyllningen efter smak. Du kan tex riva ner lite morot i smeten eller tillsätta finhackad purjolök.
4 portioner, 6 stora bitar eller 8 mindre bitar
3 st ägg
2,5 dl turkisk yoghurt
150 g smält smör (kan bytas ut mot 1,5 dl rapsolja)
2 st potatisar
150 g fetaost
5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
Ca 1 dl finhackad dill eller persilja
2 tsk chili- eller paprikapulver
Salt & svartpeppar
Garnering:
Sesamfrön
Serveringsförslag:
Myntatzatsiki
Gör såhär:
Värm ugnen till 175°. Skala och skär potatisarna i små tärningar. Skär fetosten i tärningar. Smörj en mellanstor ugnsform, ca 20×30 cm, med smör.
Knäck äggen i en bunke, vispa dem snabbt med en handvisp. Tillsätt smält smör, turkiskt yoghurt och vispa smeten slät. Blanda mjöl och bakpulver i en skål och häll sedan ner i smeten. Blanda ordentligt. Tillsätt dill/persilja, paprikapulver, salt, peppar och blanda lite till. Vänd i potatis och fetaost, blanda smeten och häll sedan i ugnsformen. Bred ut den jämnt i formen och garnera med sesamfrön. Grädda mitt i ugnen tills potatiskakan är gyllene, ca 30-40 min. Låt vila en stund i formen innan du skär upp den i bitar. Servera med myntatzatsiki och sallad.
hej zeina,
det verkar vara alldeles för mycket mjöl i den? min potatis kaka tillagades inte i mitten, blev som deg:((