Pekannötslängd

Jag älskar vetelängder och wienerpekan. Här har jag slagit ihop dessa två favoriter. Degen är fluffig, lönnsirapen kladdig och pekannötterna frasiga. Kombinationen är magisk!

Ca 12 bitar
Degen:

75 g rumsvarmt smör, ej smält
2,5 dl ljummen mjölk
20 g  färsk jäst eller 2 tsk torrjäst
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
Ca 7-8 dl vetemjöl
Fyllning:
75 g smör
Ca 110 g pekannötter (läs tips nedan)
3/4 dl lönnsirap (läs tips nedan)
1 tsk kanel
1 msk majsstärkelse
Pensling:
Uppvispat ägg
Garnering:
Ca 2-3 msk lönnsirap till pensling
Ca 2 msk finhackade pekannötter
TIPS! Du kan byta ut pekannötterna mot tex valnötter och lönnsirap mot ljus sirap. Det blir dock en helt annan smak på längden. Det är något alldeles extra med pekannötter och lönnsirap, det blir en otroligt god och knackig smak på längden när de kombineras ihop.

Recept på wienerpekan hittar du HÄR!

Gör såhär:
Smula ner jästen i en bunke, häll över mjölken och lös upp. Tillsätt matfettet i bitar, socker, salt, vaniljsocker och eventuellt kardemumma. Mät upp mjölet och häll i det i bunken. Häll inte i allt på en gång, lägg så mycket det behövs tills du får en smidig och lättarbetad deg. Hellre en lite kladdig deg än en som är kompakt. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.Täck bunken med en plastpåse och låt jäsa 1 timme. 

Lägg alla ingredienser till fyllningen i en mixer och mixa tills du får en bredbar nötkräm. Häll ut degen på på mjölat bakbord och kavla ut till en avlång platta, ca 35×40 cm. Bred nötkrämen över hela degplattan. Rulla från långsidan till en lång rulle. Della rullen på längden. Fläta ihop delarna och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa i 30 min.

Värm ugnen till 200° (över och undervärme). Pensla längden med ägg. Baka mitt i ugnen i ca 30-35 min. Ta ut från ugnen, pensla med sirap, garnera med nötter och låt svalna en stund innan servering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close