Syrlig persiljesllad med rödlök och sumak som är ett måste att serveras till grillat i Mellanöstern, särskilt med kebab. Salladen är fräsch och är ett perfekt tillbehör till grillad mat. Sumak är en syrlig krydda som bör gjord av små rödlila bär som torkas och mals till pulver. Den används flitigt i sallader och serveras gärna med kebabkött. Du hittar sumak i de flesta stora mataffärer.
1 skål persiljesallad, 4-6 portioner
1 stor knippe slätbladiga persilja
2 rödlök
2 msk sumak
1-2 citron (justera mängd efter smak)
Salt
Gör såhär:
Skär löken i tunna strimlor. Blanda lök och sumak, arbeta försiktigt in sumaken i löken med händerna. Ställ åt sidan. Tvätta persiljan och finhacka den. Blanda sedan lök, persilja, salt och citron. Smaka av och justera syran efter smak, salladen ska ha en fräsch och syrlig smak. Servera genast eller låt salladen stå i kylen. Salladen klarar sig fint i flera timmar i kylen. Servera som tillbehör till grillat, gärna med kebabspett.
Supergott. Min sambo åt den här salladen i Dubai och lagar den ofta. Vi är storförbrukare av slätbladig persilja.