Smarriga persiska köttfärsbiffar med potatis. De kan avnjutas varma eller kalla och passar lika bra att serveras på buffen, som burgare eller i pitabröd med grönsaker.
4 portioner
400 g köttfärs (kycklingfärs funkar också bra)
2 st stora potatisar (läs tips nedan)
1 gul lök
1 st ägg
1 tsk gurkmeja
1 tsk advieh (persisk kryddblandning, kan ersättas med curry)
Ca 1,5 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 tsk chili- eller paprikapulver
Olja till stekning
Panering (valfritt):
Ströbröd
TIPS! Man kan ha både råa eller kokta potatisar i biffarna. Vanligast är att man kokar oskalade potatisar först tills de mjuknar men fortfarande är lite hårda i mitten. Sen river man ner potatisarna i smeten. Jag hoppar över kokningen och använder rårivna potatisar. Använder du rå potatis så måste du krama ur vätskan ordentligt så du inte får fuktiga biffar.
Gör såhär:
Riv löken på den grova sidan av rivjärnet, krama ur vätska från löken och lägg i en skål. Riv potatisarna på den grova sidan av rivjärnet. Om du använder råa potatisar kramar du ordentligt ur vätska från dem. Lägg potatis, lök, köttfärs och kryddor i en bunke. Kläck över ägget och blanda köttfärssmeten ordentligt. Smeten ska vara lite kladdig.
Forma till avlånga biffar och panera på båda sidor med ströbröd. Hetta upp olja i en stekpanna och stek biffarna på medelvärme ca 6-7 min på varje sida. Servera biffarna med valfritt tillbehör. De kan ätas som hamburgare eller i pitabröd med grönsaker och yoghurt, chilisås eller ketchup. Persisk tzatsiki passar perfekt vid biffarna, recept hittar du HÄR!
Hej! Ska göra dessa! Vad är det för sås du har till, ser ut som något vitt på bilden 🙂