Gillar du dillkött? Då kommer du att älska dessa saftiga polska köttbullar i dillsås! Fantastiskt goda och smakrika köttbullar. Jag har gjort min tolkning på köttbullarna som traditionellt tillagas med antingen fläsk eller kycklingfärs. Jag har använt nötfärs och formbar vegofärs funkar också strålande. Du kan skippa morot i köttbullarna och såsen men jag rekommenderar det varmt. Den rivna moroten gör köttbullarna extra saftiga och goda. Servera gärna pulpety med polsk rödbetssallad och kokt potatis. Mums!
4 port
500 g färs (valfri sort, läs tips ovan)
1 gul lök
1 morot (valfritt)
1 liten knippe färsk dill ( kan ersättas med 1,5 msk torkad eller fryst dill)
1 liten knippe färsk persilja
1 ägg
0,5 dl ströbröd
1 dl mjölk
Ca 1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Smör och rapsolja till stekning
Dillsås:
1 knippe färsk dill (kan ersättas med 1,5 torkad eller fryst dill)
0,5 purjolök
1 morot
5 dl vatten
2 msk vetemjöl
2 dl grädde (valfri fetthalt)
1 buljongtärning (valfri sort, jag tar grönsaksbuljong)
Salt & svartpeppar
Serveringsförslag:
Polsk rödbetssallad- recept HÄR!
Kokt potatis
Gör såhär:
Börja med köttbullarna. Hacka lök i små tärningar, riv moroten på grova sidan av rivjärnet, finhacka dill och persilja.
Hetta upp en klick smör och rapsolja i en stekpanna, stek löken tills den får färg. Blanda ihop alla ingredienser till köttbullarna i en bunke och låt smeten stå och svälla i 10 min. Rulla sedan kött bullar.
Hetta upp en klick smör och rapsolja i en stekpanna. Stek köttbullarna ca 3-4 min på varje sida, det är ok om köttbullarna fortfarande är råa i mitten, dom ska koka klart i såsen sen. Lägg köttbullarna åt sidan och diska inte ur stekpannan.
Förbered dillsåsen. Strimla purjolöken och riv moroten på grova sidan av rivjärnet. I samma stekpanna som du stekte köttbullarna i tillsätter du lite mer smör och steker både purjolök och morot under omrörning tills de mjuknar. Blanda vetemjöl och kallt vatten noga i en skål, det ska inte vara klumpar av vetemjölet i vattnet. Vänd ner vattnet över purjolök och morot. Smula i buljongen och koka upp under omrörning. Vänd ner köttbullarna i såsen och låt puttra under lock i ca 10-15 min.
Tillsätt grädde och dill, smaka av med salt och peppar. Låt såsen puttra utan lock i ca 5 min. Servera och njut!
Ljuvligt gott! Lagade detta åt min polska väninna och det var mycket uppskattat. En härlig twist på köttbullar!