Pupusas- Fyllda majsbröd från El Salvador

Fantastiska majsbröd från El Salvador. Dessa är även väldigt populära i Honduras. Pupusas fyllda med stekta bönor och ost. Åh dom är så goda! För att lyckas med pupusas bör du baka dem med masa harina, nixtamaliserat majsmjöl som ger dig den perfekta konsistensen på tortillabröd eller pupusas. Numera kan man hitta Masa harina i de flesta välsorterade mataffärer. Servera pupusas med den goda vitkålssalladen curtido och salsa roja.

Ca 12-14 st pupusas
Deg:

6 dl masa harina
1,5 tsk salt
6,5 dl kallt vatten
Stekta bönor (fyllning):
2 frp färdigkokta borlottibönor svarta bönor (à 400 g)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 grön chilifrukt (valfritt)
0,5 tsk rökt paprikapulver
Salt & svartpeppar
Olja till stekning
200 g riven ost (jag blandade både cheddar och mozzarellaost)
Pensling:
Ca 1 dl vatten och 1 msk rapsolja
Serveringsförslag:
Curtido
Salsa Roja

Gör såhär:
Börja med bönorna. Finhacka lök, vitlök och chili. Hetta upp olja och stek lök tills den mjuknar och får färg. Tillsätt vitlök och chili, stek lite till. Häll av och skölj bönorna. Tillsätt bönorna och rökt paprikapulver. Stek bönorna under omrörning i ca 3-4 min. Mosa sedan bönorna lite slarvigt med en potatisstöt eller en sked. Smaka av med salt, peppar och låt fyllningen svalna. Under tiden kan du förbereda degen.

Blanda masa harina med salt. Tillsätt kallt vatten och rör samtidigt om med en träslev. Rör runt tills mjölet och vattnet har blandats ihop ordentligt. Knåda seden degen med händerna i ca 3 min. Degen ska gärna vara kladdig men samtidigt smidig och lätt att arbeta med. Fördela degen i ca 12-14 bitar och forma till bollar. Jag använder en glasskopa (se klipp nedan) och klickar ut degen på bakplåtspapper. Täck degen med en fuktig kökshandduk.

Blanda riven ost med fyllningen som har fått svalna. Blanda ihop rapsolja och vatten i en skål. Fukta händerna lite lätt med vatten och rapsolja (detta för att degen inte ska fastna i händerna. Platta ut degen, inte för tunt, lägg en rejäl klick fyllning i degen och stäng ihop. Fukta händerna när du jobbar, forma en boll och platta sedan ut bollen. Lägg på en bricka, gärna med bakplåtspapper så de inte fastnar.

Pensla en stekpanna lite lätt med rapsolja. Stek pupusan på medelhög värme ca 5 min på varje sida. Servera puppan varm, antingen nystekt eller uppvärmd.

This error message is only visible to WordPress admins
HTTP Error. Unable to connect to the Instagram API. Feed will not update.

Join the Conversation

  1. Thank you for the recipe, it sounds yummy. I know what dl means but I haven’t been able to find a translation for “frp”. I am American but metric measurements are fine. Thank you.

    1. Elisabeth says:

      It is simply a measurement of a package. Here they sell beans in cartons of ca 360 gram of beans. So three dl/360 gram beans without the salty water is fine in this recipe.

    2. Anders Alm says:

      Frp is short for “förpackningar” packages, 2 x 200 grams berlotti beans.
      Greetings from Sweden.

  2. Rebecka says:

    Finns det svarta borlotti eller saknas det ett ”eller”? ”2 frp färdigkokta borlottibönor svarta bönor (à 400 g)”

  3. Tack för receptet! Gjort igår, vi har ätit ett par av dem och resten har vi fryst! Jättegott! jag funderar nu på vilka andra fyllningar man kan ha… eller tillbehör…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close