En riktigt mustig umamibuljong som får koka länge. När man väl kokat upp buljongen går det snabbt att slänga ihop sin ramensoppa. Lägg nudlar i botten av en skål, häll den mustiga buljongen över och toppa med önskade grönsaker, kokta ägg, kött om du vill, örter och njut. Skippar du ägg och den stekta lövbiffen blir hela soppan växtbaserad.
4 portioner
Buljong:
1 purjolök
2 morötter
4 vitlöksklyftor
1 liten bit färsk ingefära, ca 1 cm lång
2 röda chilifrukter
neutral matolja till stekning
2 ark torkade kombualger
8-10 torkade shiitakesvampar
1 dl japansk soja
2,5 liter hett vatten
2–3 msk vitvinsvinäger
1 msk sesamolja
Förslag på topping:
300 g lövbiff (valfritt)
200 g äggnudlar
1 zucchini
3 morötter
2 salladslökar
100 g färska böngroddar (kan uteslutas)
Kokta ägg eller koreanska knarkägg- recept HÄR!
Koriander, mynta och strimlad chili till garnering
Rostade sesamfrön
Gör såhär:
Börja med buljongen. Skär purjolök, morot, vitlök, ingefära och chili i stora bitar. Hetta upp en kastrull med olja och bryn allting tills det får lite färg. Tillsätt svamp, soja, vatten och koka under lock i cirka 1,5 timmar. Tillsätt alger och koka i ca 15-20 min. Smaka av buljongen med vinäger och sesamolja. Tillsätt eventuellt mer soja eller salt. Ställ åt sidan.
Skär zucchini och morot i tunna stavar. Strimla salladslöken och tillaga nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Stek lövbiffen lite snabbt. Värm upp buljongen.
Lägg nudlarna i skål, häll över den mustiga buljongen, toppa sedan med övriga ingredienser. Servera och njut!
Har en fråga gällande buljongen, ska man sila av den eller ska bitarna med till serveringen? Ser så gott ut allt du lägger upp!
Kul att se att du har Kombu med! Kan tipsa om att ta ut kombun när det börjar koka, för de ger en bitter smak till buljongen och riskerar att göra den slimig 🙂
Men släng inte den, det går att göra s.k. Kombu Tsukudani med “använd” kombu! 🙂