Ribollita är en italiensk kålsoppa som för mig var över förväntan god. Jag älskar kål och anade att det här skulle bli gott men att det skulle vara så gott att jag längtade till nästa portion trots att jag var mätt och att mina barn skulle sluka i sig sin portion hade jag aldrig trott. Du måste testa denna. Om du gillar kål så kommer att du att älska ribollita! Passa på att göra den nu när det är säsong för kål. I Italien har man hittat många fantastiska knep som man kan använda sig av när man vill liva upp ett gammalt bröd. Som med panzanella HÄR! bruschetta HÄR! eller med en värmande och nyttiga ribollita.
6-8 portioner
200 g svartkål
Ca 300 g savoykål
0,5 purjolök eller 1 gul lök
3 st morötter
3 st stjälkar selleri
4 potatisar
3 vitlöksklyftor
2 burkar vita bönor (á 400 g)
2-3 msk tomatpuré
Ca 1,8 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar eller 1 msk grönsaksfond
2 tsk torkad timjan
Salt & peppar
Olja till stekning
Till servering:
Brödskivor
Riven parmesan eller citron
TIPS! Du kan även tillsätta mangold i soppan. Det funkar alldeles utmärkt att halvera mängden bönor.
Gör såhär:
Hacka lök, vitlök och selleri fint. Hacka morot i skivor, skär potatisarna i stora tärningar. Hacka kålen grovt. Hetta upp olja och stek lök, vitlök, selleri och morot under omrörning i ca 4-5 min. Tillsätt tomatpuré och stek lite till. Tillsätt sedan kål, potatis, hett vatten, buljong/fond, sköljda och avrunna bönor. Blanda och koka upp soppan. Smaka av med timjan, salt och peppar. Låt sedan soppan småkoka under lock i ca 30 min, tills kålen mjuknar. Du väljer själv om du bryta brödskivor och blanda ner i grytan, låt då stå och svälla en stund. Eller gör som jag har gjort, lägg brödskivor i din egen tallrik vid servering. Riv gärna lite parmesan eller pressa citron över vid servering.