Krämig saffransrisotto med massa parmesan! Njut av risotton precis som den är eller med en riktigt god tomatsås med lammlägg och gremolata. Recept har jag länkat till nedan.
4 portioner
1 g saffran
ca 8 dl vatten (läs tips nedan)
2 grönsaksbuljongtärningar
2 schalottenlök eller 1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
35 g smör
3 dl arborioris
1 dl riven parmesanost
2 krm svartpeppar
Persilja till garnering
TIPS! Du kan byta ut 1 dl av vätskan mot vitt vin.
Serveringsförslag: Lammlägg med gremolata
Gör såhär:
Koka upp vatten, saffran, buljongtärningar och håll buljongen varm. Finhacka lök och vitlök. Hetta upp oljan och hälften av smöret i en kastrull. Fräs löken i några minuter. Tillsätt ris (om du har vitt vin i risotton vänder du ner det nu) och vitlök och fräs under omrörning i cirka 3 minuter.
Blanda ner hälften av buljongen och låt koka in i riset utan lock i ca 20-25 min. Under koktiden späder du ut risotton med resten av buljongen och rör om ofta. Vänd ner resten av smöret och parmesan. Blanda och servera genast. Toppa gärna med parmesan, persilja och svartpeppar vid servering.
Testa gärna carnaroliris till risotton. Både avorio och carnaroli ger god risotto, men lite olika.