Rosol- Polsk kycklingsoppa

Rosol är en stor favorit i Polen. Mustig buljong som får koka länge med rotfrukter och kyckling. Buljongen serveras sedan med äggnudlar och persilja. Fantastiskt gott! Koka gärna en stor sats buljong och frys in det som blir över. Perfekt att bara värma upp de dagar du är sugen på rosol. Jag har försökt behålla receptet så autentisk som möjligt men har gjort små twistar som förkortar tillagningstiden en aning. Traditionellt ska soppan sjuda långsamt på låg värme i ca 3 timmar. Jag har halverat koktiden genom att först rosta kyckling och grönsaker och sedan koka på medelhög värme istället för låg värme. Polska äggnudlar hade jag svårt att hitta och tog därför linguine pasta. Familjen här hemma jublade vid matbordet och gav soppan 10 poäng! Vi förstår varför rosol är så populär i Polen, ljuvligt god! Både mild och smakrik och går hem hos stora som små.

6 portioner
Ca 1,2 kg kyckling med ben (en hel kyckling eller kycklingklubbor)
2 gula lökar
4 morötter
1 purjolök
2 st palsternacka
1 liten rotselleri
1 knippe persilja
4 st lagerblad
10 st svartpepparkorn
2 st grönsaksbuljongtärningar eller 2 msk fond (kan ersättas med salt)
Salt & svartpeppar
Ca 4-5 l vatten
Servering:
300 g äggnudlar eller pasta
Persilja

Recept på vietnamesisk pho hittar du HÄR!

Gör såhär:
Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Skala morot, palsternacka och rotselleri. Behåll palsternacka och morot hela och lägg på en ugnsplåt. Hacka rotselleri och purjolök i grova bitar och lägg på plåten. Lägg kycklingklubborna på plåten. Om du använder en hel kyckling delar du den i två delar. Du kan hoppa över steget att ugnsrosta kyckling och grönsaker och direkt börja koka allting i en gryta men jag rekommenderar att du rostar allting först. När du rostar kycklingen innan kokning slipper du skumma av buljongen senare och jag personligen tycker att buljongen känns “fräschare” i smaken då. Smakerna på grönsakerna kommer också fram ordentligt. Krydda rotfrukterna och kyckling med salt och peppar och rosta mitt i ugnen i ca 15 min. Under tiden kan du förbereda löken.

Skala och dela löken i mitten. Lägg lök i en helt torr stekpanna, rosta på hög värme med snittytan nedåt tills de får en fin rostad yta.

Lägg kyckling, alla rotfrukter, lök, persilja, lagerblad, svartpepparkorn, buljong och salt i en rymlig gryta. Koka upp vatten och häll över. Koka upp allting, sänk värmen och låt buljongen sjuda långsamt under lock i ca 1,5 h. Tillsätt eventuellt mer vatten om det behövs.

Koka nudlarna eller pastan. Lyft ur kycklingen och morötterna från buljongen. Bena ur kycklingen och fördela i strimlor. Hacka morötterna i slantar. Du kan även ta ur resterande rotfrukter, hacka i bitar och servera med soppan.  Lägg pasta/nudlar i en skål, häll över buljong, toppa med kyckling, morot och persilja. Servera och njut!

Join the Conversation

  1. Helt otroligt! Receptet på polsk rosół på svenska. Det är en stor överraskning

  2. Tips: Min pappa brukade göra en jätte stor kastrull med denna soppa.. efter 2 dagar tillsatte han tomatpuré och lite grädde så blev det en helt ny soppa.

    1. Minou says:

      Den här soppan ska vi laga. Det låter gott. . Vilken smart idé att omvandla soppan til en annan variant.

    2. Anonym says:

      samma hos mig…. en helt ny soppa heter tomat soppa

  3. Joanna says:

    Lite snålt med köttet helst minst 2-4 olika kött( kyckling, anka,nött, kalkon) och hemgjord väldigt tunn pasta saknas vitkål, persilja istället för palsternacka,purjolök och rödbeta

    1. Marzena says:

      Ingen rödbeta i Rosol !!!
      Då blir det barszcz

  4. Vi kör pastan “änglahår”, cappelli d’angelo(?) här hemma, det är nog bättre än den som används i receptet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close