En simpel rotfruktssoppa som får en extra god och djup smak tack vare att man rostar rotfrukterna innan dom får koka i en buljong. Ingen grädde behövs, grönsakerna ger en god krämig konsistensen, särskild sötpotatisen. Mixa fritt rotfrukter och mängd av en viss rotfrukt fritt efter smak.
6 portioner
Ca 800 g valfria rotfrukter (jag har mixat sötpotatis, rotselleri, rödbetor, palsternacka, morot, lök och potatis)
Ca 1,2-1,5 l vatten
2 st grönsaksbuljongtärningar eller 2,5 msk fond
Rapsolja eller olivolja att ringla över grönsakerna
Salt & svartpeppar
Serveringsförslag:
Rostade pumpafrön
Valfri färsk eller torkad ört (jag tog färsk timjan)
Recept på rostad tomatsoppa hittar du HÄR!
Gör såhär:
Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Skala och hacka rotfrukterna i bitar. Lägg alla rotfrukter på en plåt, ringla olja över, strö över lite salt och peppar. Tillaga mitt i ugnen tills rotfrukterna får en fin yta och mjuknar, ca 30 min.
Lägg dom rostade rotfrukterna i en gryta, smula över buljong, tillsätt hett vatten och koka upp. Låt grönsakerna få puttra i ca 10-15 min på medelhög värme. Mixa soppan slät, späd eventuellt ut med mer vatten och låt sjuda ån minut till. Smaka av med salt och peppar. Toppa göra med lite olja, gärna olivolja, örter och rostade pumpafrön vid servering.