Sabzi polo mahi- Persiskt örtris med fisk

Aromatiskt och fantastiskt gott persiskt örtris serverad med fisk. En festlig rätt som är ett givet inslag på det persiska nyårsbordet. Jag serverar min sabzi polo med persisk tsatsiki och persisk sallad. Ljuvligt! Du kan välja fritt vilken sorts fisk du vill servera ditt ris med. Ugnsbakad, stekt, grillad lax eller panerad torsk. Du kan även utan problem utesluta fisken om du bara vill njuta av riset!

6 portioner

6 dl basmatiris av god kvalité
1 dl finhackad färsk dill
1 dl finhackad färsk persilja
1 dl finhackad färsk koriander
1 dl finhackad gräslök eller 4 st salladslök endast den gröna delen av salladslöken)
0,5 g saffran
50 g smör
3/4 dl vatten
Ca 4 tsk salt
Marinad till fisk:
1 msk saffransvatten
Saften från 2 st lime
1 tsk gurkmeja
1,5 tsk chili- eller paprikapulver
1 riven vitlöksklyfta (valfritt)
2 msk olivolja
Svartpeppar & salt
Fiskförslag (välj fisksort efter smak):
Lax:
800 g laxfiléer eller laxkotletter
Torsk:
800 g torskfilé
1 dl mjöl
Olja till stekning
Serveringsförslag:
Mast o khiar
Shirazisallad

Recept på koko sabzi hittar du HÄR!

Gör såhär:
Tvätta riset ordentligt men varsamt, riskornen får inte brytas sönder. Tvätta tills vattnet börja klarna. Blötlägg sedan riset i ljummet vatten och låt stå i rumstempratur i minst 2 timmar. Sila av riset, tvätta försiktigt igen. Koka upp vatten med 2 tsk salt. När vattnet kokar häller du i riset. Rör om och låt koka i ca 3-5 min. Riskornet ska vara mjukt men fortfarande ha en hård kärna. Sila av och låt rinna av ordentligt i en sil. Nu har du fått bort de mesta av risets stärkelse och kommer att få ett luftigt ris.

Lös upp saffran med 3/4 dl hett vatten, täck och ställ åt sidan. Blanda samman alla hackade örter.

Lägg 1/3 av riset i en gryta. Lägg hälften av örtblandingen över riset. Lägg ett till lager ris i grytan och toppa med resten av örterna. Avsluta med att lägga ytterligare ett lager ris i grytan. Forma riset som “ett berg” och gör 4-5 gropar i riset. Krydda med 2 tsk salt. Ringla saffransvattnet (spara 1 msk till fiskmarinaden) över och klicka sedan smör på riset. Klä ett grytlock med en ren och fräsch kökshandduk och täck riset.

Hetta upp riset på hög värme (inte högsta) och värm upp grytan, det kommer nu börja bildas ånga i grytan. Öppna inte upp locket för du släpper du ut ångan, ångan ska vara kvar i grytan så riset ångas långsamt. När grytan känns varm efter ca 4 min, jag brukar försiktigt lägga handen på grytan och känna att den har fått en jämn och varm temperatur, så sänker du värmen till låg temperatur och låter riset ångas långsamt i ca 30 min, koktiden kan variera beroende på vilken rissort du har använt. Öppna upp locket och fluffa till riset med en gaffel. Smaka av och krydda eventuellt med salt.

Fisken: Blanda samman alla ingredienser till marinaden. Pensla på marinaden på fisken. Om du använder laxfiléer/laxkotletter så kan du antingen steka fisken i en stekpanna med olja ca 4-5 min på varje sida, eller grilla dem i ugn på 200° i ca 15-20 min eller grilla dem på grillen ca 4 min på varje sida.

Torsken penslar du först med marinaden, sen panerar du fisken med mjöl och steker i olja ca 5 min på varje sida.

Servera gärna riset och fisken med persisk tsatsiki och shirazisallad.

Join the Conversation

  1. Birgitta Vinnå says:

    Hej.
    Tack för en fantastisk blogg!
    Jag har länge letat efter bra recept på spanakorizo, spenatris. När jag ätit det i Grekland brukar riset smaka mycket spenat och lagom med syra från citron. I de recept jag hittar på nätet blir det aldrig så, oftast är det väldigt mycket citron i. Så har du kanske något bra recept på det här riset?

  2. Hannah says:

    Hur mycket vatten ska jag koka riset i? Det står bara 2 tsk salt men ingen vattenmängd? Enligt risförpackningen?

    1. Mängden av vatten kan vara 3/4 av kastrullens storlek. Som när man kan kokar pasta. Vattnet hälls ändå ut sen.

  3. Reidun Liljeqvist says:

    Är det lika gott med varm rökt lax?

  4. Mahmoud P. says:

    Jag är från norra Iran. Jag har inte ätit denna rätt sedan 1979, då kom jag som utbytesstudent till Sverige. Jag ska laga den enligt din recept och tänka på min mor. Tack Zeina.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close