Semlor

Igår fick jag besök av goda vänner och såhär lagom innan fettisdagen passade det utmärkt att bjuda på nybakade semlor. Saftiga och fluffiga semlor med mandelmassa och grädde, ljuvliga! Jag serverade även stora amerikanska chokladmuffins med frosting bredvid till chokladälskarna. Det blev en riktig succéfika, både stora och små var glada och belåtna vid gottisbordet!

Ca 18 st semlor
Degen:
5 dl ljummen mjölk
50 g färsk jäst eller 12 g torrjäst
150 g rumsvarmt smör
Ca 14 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special eller manitoba cream)
1,5 dl socker
2 tsk stötta kardemummakärnor
0,5 tsk salt
Fyllning:
400 g mandelmassa
Ca 0,5 dl mjölk
Ca 8-10 dl vispgrädde
Topping:
Florsocker
Recept på chokladmuffinsen som finns med på bild hittar du HÄR!

Gör så här:
Lös upp jästen i ljummen mjölk, tillsätt övriga ingredienser till degen. Arbeta degen smidig, gärna i bakmaskin i ca 10 min. Tillsätt eventuellt mer mjöl om degen känns för kladdig men ha inte i mer än nödvändigt. Mjöla degen och tänk bunken med en plastpåse och låt jäsa i rumstemperatur ca 1-1,5 timmar.

Häll ut degen på mjölat bakbord och forma ca 18 st runda, sprickfria bollar. Lägg bollarna på plåtar med bakplåtspapper. Täck med en kökshandduk och låt jäsa i 1 timme i rumstemperatur.

Värm ugnen till 200°. Baka bullarna i ugnen i ca 10-12 min tills de får en fin gyllene färg. Låt svalna på galler. Skär av toppen av bullarna och gröp ur dem. Blanda innanmätet med riven mandelmassa och mjölk. Späd ut med mer mjölk om fyllningen känns för torr. Fyll semlorna med mandelmassa, spritsa i grädden, lägg på locket och pudra med florsocker.


Join the Conversation

  1. Så goda semlor. Jag gjorde halva satsen och gjorde minisemlor. Perfekt för en tre barnsfamilj. Extra tack för blandningen mjölk och marsipan.

  2. Riktigt bra recept på semlor! Bästa kondissemlorna är inte bättre. Toppklass 🙂

  3. Medina says:

    Riktigt bra recept. Jag testade att kalljäsa degen över natten och det funkade fint! Jag bytte även fyllningen mot vaniljkräm och det blev super

  4. Det står ingenstans i kommentarerna att man ska pensla bullarna innan gräddning. Jag tänkte att det kanske fanns någon mening med det och testade men de blev väldigt bleka tyvärr. Skulle följt min instinkt och penslat dem med lite ägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close